Terug naar overzicht

Waarom doe ik dit?

tww maart 2007
Door: Ed Verhoeven
Eind 2005 enthousiast gemaakt door Lorenzo. Die fles Polderbock die hij heeft meegenomen is verrassend lekker, complex bouquet, geweldig! Zo'n biertje zelf brouwen, dat lijkt me wel wat. Een aantal weken later is het een feit: Een cursus bierbrouwen bij 't Wort Wat! locatie De Boerderij in Hoofddorp. Voor ons een thuiswedstrijd, 1 keer struikelen en we zijn er.

Diezelfde avond dat we op locatie aankomen lopen er 2 gasten mee het gebouw in. Ik zeg: Komen jullie ook voor de brouwcursus? Het blijken Bas en Arnoud te zijn. Zij geven de cursus... ;)

Als afsluiting van de cursus een praktijkdag. We gaan een Scotch Ale brouwen. Ik raak nog enthousiaster, handen beginnen te jeuken. We moeten spulletje hebben. Via familie, vrienden (ja... die heb ik) en kennissen komen we redelijk snel aan onderdelen voor een knap brouwsetje. Wat zagen en boren, wat slijpsel in je oren, et voila! Uitgangspunt van ons model wordt de brouwset van Arnoud. Daar hebben we immers al succesvol die Schotse ale mee gemaakt.

De eerstvolgende, op eigen brouwset, wordt een Dark Lager. En hop is goed, we houden van hop dus deze wordt "hoppie" van smaak. Logisch.

Alle daaropvolgende brouwsels zijn allemaal een succes binnen de vrienden- en kennissenkring (sorry, maar we zijn gewoon goed!). Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik eigenlijk een groot luxe probleem heb: ik lust namelijk alle soorten bier. Zeg maar een Amare Omni Cerevisia. Hoe zal ik ooit objectief het verschil kunnen bepalen tussen een goed glas bier en een bier met een afwijking?

Als we wat van een clubkampioenschap overgebleven biertjes uit de V-klasse tijdens het brouwen aan het degusteren zijn komen we een knoflookbier tegen. Mmm, lekker pittig! Alsof je een teentje knoflook langs je tong haalt. Lorenzo is minder enthousiast over deze en maakt aanstalten om zijn glas na één slok linea-recta in de vlakspoeler te kieperen. Ik zeg: niet doen! Hier met dat glas, 't is lekker man! :)

In de loop der periode bestellen we vrijwel elk maandpakket dat wordt aangeboden. Kosten zijn relatief laag en als echte Hollander is dat natuurlijk mooi meegenomen. Zo heb je de kosten voor een lidmaatschap er al vrij snel uit. En op de koop toe leer je dankzij je clubgenoten -waaronder een aantal behoorlijk ervaren en geprezen brouwers- elke keer weer nieuwe dingen die je meer controle geven over het totale brouwproces, van moutkorrel tot kroonkurk.

Al gaande weg realiseer ik me ook dat het "cluppie" van ons niet draait op financiën alleen. Het is een club door en voor elkaar. Zonder de liefde en vrije tijd van de bestuursleden en commissies kan deze club nooit bestaan. Dat gegeven is de reden dat ik me door Lorenzo laat overhalen om te participeren in de commissie club kampioenschap.

Op het moment dat ik dit schrijf zijn de bieren voor de clubkampioenschap van maart 2007 ingeleverd. Ik dacht dat ik aan 5 lege kratten genoeg had, niet dus. Er worden uiteindelijk 41 bieren (x3 bottels) ingeleverd in de A,C en V klasse.

Terloops krijgen we ook nog wat complimenten voor de manier waarop we de zaken aanpakken, zoals een aanpassing in het reglement. Theo van de Voorde, streng kijkend en altijd kritisch als hij is, heeft echter nog wel wat vragen over hoe bepaalde aanpassingen in het reglement bedoeld zijn. Als Lo hierover uitleg geeft verschijnt er een lichte grijns op het gezicht van Theo. We hebben de indruk dat het goed zit :)

Dit begint leuk te worden! Nu het echte kampioenschap nog even afwachten maar ik ben er vrijwel zeker van dat de rest ook leuk zal worden. Volgend jaar ONK bij 't Wort Wat, spannend!

Ik hoop nog lang lid te blijven van deze geweldige bierbrouwvereniging.

Salut!
Ed

Terug naar overzicht