Terug naar overzicht

Hoe Gist-ie, februari 2007

tww februari 2007
Door: Theo van Eijden

Het pakket van de maand januari is doorgeschoven naar februari, het stukje hadden jullie dus nog van mij tegoed. De oorzaak was dat er problemen waren met de gist, dat kwam mij weer g2007-02Mcewans-scotch-aleoed uit want ik had het stukje niet op tijd af.

Wyeast 2206 is de gist die deze maand in het Märzen pakket zit. Deze gist is in te delen in de groep Saccharomyces uvarum. Deze is vergelijkbaar met White Labs 820, Yeast Labs L32 en moet vergelijkbaar zijn met de commerciële Weihenstephan 206. Het is een gist die veel in Duitse bieren wordt toegepast, vooral Bock en Dubbel Bock. Het bier krijgt een moutige volmondige smaak. De ideale vergistingtemperatuur ligt tussen de 8 en 14 °C. De eindvergistingsgraad zit tussen de 73 - 77%. Een eigenschap welke gemeld wordt dat deze gist traag start.

De andere gist die in het pakket van de maand februari zit is Wyeast 1728, vergelijkbaar met Whitre Labs 028. De gist in een uit de groep Saccharomyces cerevisiae. Gebruik deze gist voor Schotse Ale bieren, en bieren met een hoog SG. Het kan nogal wat esters vormen bij vergisting op hoge temperaturen. Hoge floculatie, eindvergistingsgraad 69-73%. Ideale vergistingtemperatuur 13-24 °C.Deze gist wordt toegepast bij McEwan's Export. Het gerucht gaat dat met deze gist de ideale Duvel kloon is te maken. Wat kan kloppen want op de website van Duvel wordt gemeld dat de gist die zij gebruiken van Schotse oorsprong is.

Give a man a beer and he'll waste an hour. Teach him to brew and he'll waste a lifetime. - Nuco Gordo

Terug naar overzicht