Terug naar overzicht

Gebonden Grove Mosterd soep

tww februari 1999
Door: Erik van Dordrecht

Een smakelijke, eetlustopwekkende soep als start van een goed diner, dat natuurlijk in zijn geheel bierig bereid moet worden. Zo'n maaltijd biedt de ultieme kans tot doorbreking van het rollenpatroon, wanneer de dame nu weer eens gaat brouwen, net als in de middeleeuwen. De heer mag zijn handen uitsteken in de keuken, een fenomeen dat volgens mij nog bijna nooit is vetoond, behalve onder zielige alleenstaanden en culinaire hobbyisten.

Ingrediënten:
 

8 dl kippenboullon 
2 dl Gouden Carolus 
30 g boter 
25 g bloem 
2 el grove mosterd
zout 
witte peper 
4 el zure room of crème fraîche 
doosje oesterzwammen 
Tabasco en/of Worcestershire sauce als extra smaakmaker

Gouden Carolus is een zoet, moutig bier dat licht gehopt is en zich uitstekend leent voor kookdoeleinden. De moutigheid zorgt voor een ronde, volle smaak aan de soep. Mosterd op bierbasis gaat uitstekend. Neem bijvoorbeeld Burnam Beer Mustard of mosterd van brouwerij De Hemel. Is dit niet voorhanden, probeer dan een Zaanse grove mosterd.

Breng de bouillon met het bier aan de kook. Laat dit indampen tot er 8 dl is overgebleven.
Snijd de oesterzwammen in repen en fruit deze kort in wat boter of olijfolie.
Maak van de boter en bloem een roux. Voeg beetje voor beetje al roerend de bouillon toe tot er een licht gebonden soep is verkregen. Laat de soep 3 minuten doorkoken. Roer er daarna de mosterd en de gefruite oesterzwammen door en voeg peper, zout, Worcestershire sauce en Tabasco naar smaak toe. Dien de soep op in voorverwarmde kommen of borden met een lepel zure room.

Terug naar overzicht