Terug naar overzicht

Fricassee à la Bière

tww maart 2002

Hoofdgerecht voor 4 personen

Een gerecht met een Franse naam, maar wel bereid met Belgisch bier!! Eigenlijk logisch, want in Frankrijk weet men al heel lang dat bier een voorname rol in de keuken kan spelen.

Benodigdheden:

500 g gefileerde zeevis (kabeljauw, schelvis of wijting)
200 g kleine champignons
50 g boter
4 dl. visbouillon (eventueel instant)
35 gram bloem
1 el. limoen of citroensap
1 dl. Brugs Blond (mag ook Leffe Blond zijn)
1 el. fijngehakte peterselie
1 kleine ui gesnipperd
zout en witte peper

Bereiding:

Spoel de vis onder stromend koud water. Maak de filets droog met keukenpapier en snijd ze in 12 min of meer gelijke stukken Wrijf de stukken in met het limoen- of citroensap en laat ze 10 minuten liggen. Bestrooi de stukken daarna met wat zout en peper. Maak intussen de champignons schoon. Verwijder de voetjes van de steeltjes. Snijd grote paddestoelen in vieren en laat de kleintjes heel. Verhit de boter en fruit de ui, tot ze glazig ziet. Schep de champignons erdoor en laat ze 3 minuten, onder voortdu-rend roeren en opscheppen, zachtjes bakken. Strooi er door een zeefje de bloem over en schep alles enkele malen goed om. Schenk er langzaam, onder voortdurend roeren de bouillon bij. Blijf zolang roeren tot alles aan de kook is gekomen. Schenk er eveneens onder voortdurend roeren beetje voor beetje het bier bij. Laat de saus met de champignons enkele minuten zachtjes pruttelen. Proef de saus en voeg naar smaak zout en peper toe. Houd de saus tegen de kook aan. Schep de stukken vis door de saus. Laat de stukken vis gedurende 8 minuten in de saus gaar worden. Doe alles over in een voorverwarmde schaal. Strooi er pieterselie over.
 

Tip

Schep tegelijk met de vis een handvol gepelde garnalen door de saus. Geef er drooggekookte rijst of.aardappelpuree met gekookte broccoli-roosjes bij. Eet smakelijk!!
(Uit: ABT Gazet november 1996)

Terug naar overzicht