Terug naar overzicht

Biersteen

tww februari 1995
Door: Theo van de Voorde

Naar aanleiding van het noemen van het woord 'biersteen' in het bieralfabet van het vorige nummer, geef ik hierbij wat tips om met dit verschijnsel af te rekenen. Wanneer je wat langer brouwt zul je wel gemerkt hebben dat de biersteen zich als een ruw aanvoelende laag aan de binnenzijde van je gistingsemmer heeft afgezet. Vooral wanneer je vaak donkere bieren brouwt is het goed te zien. Het maakt niet uit van welk materiaal de emmer of het vat gemaakt is, de aanslag ontstaat altijd. Omdat ik aanvankelijk niet wist wat het was dacht ik het eerst aan een soort kalkaanslag. Daarom probeerde ik het met behulp van een zuur weg te krijgen, Diverse zuren heb ik geprobeerd, van citroenzuur tot zoutzuur, maar het enige wat er gebeurde was dat het plastic van de gistingsemmer begon op te lossen! Pas toen ik een keer een oud brouwboek las leerde ik dat het biersteen was en dat het een soort zuur is (zoiets als wijnsteenzuur in wijn). Het kon verwijderd worden met een loog, bijv. natronloog! Hoewel ik aanvankelijk nogal huiverig was om met dat agressieve goedje aan de slag te gaan heb ik op een gegeven moment toch maar een fles gootsteenontstopper gekocht (daar zit natronloog in) en ja hoor, hoewel het even duurde verdween de biersteen helemaal. Inmiddels heb ik al mijn gistingsemmers ermee behandeld en ze zijn weer keurig schoon. Voor de duidelijkheid: nadat alles is opgelost moet je goed naspoelen met water en daarna nog een keertje met een beetje in water opgelost zuur, gevolgd door weer goed naspoelen met water.

Inmiddels heb ik nog een toepassing bedacht voor dit middel: het bleek dat zich na verloop van tijd in mijn bierflesjes een laagje aanslag had gevormd op de wanden, ik denk van gist of misschien ook wel van biersteen. Deze aanslag verdween niet met chempro of met sulfiet, ik moest echt met een flesseborstel goed boenen voordat het eruit verdwenen was. Ik heb geprobeerd of deze aanslag ook verdwijnt met een oplossing van de gootsteenontstopper en dat bleek inderdaad het geval te zijn. Heel vreemd is dat nu ook weer niet wanneer je bedenkt dat de brouwerijen hun flessen ook spoelen met een oplossing van natronloog!

Theo van de Voorde

Terug naar overzicht