Terug naar overzicht

Dieper in het vat gekeken (1)

tww december 1994
Door: Mark van Bommel

Flesjes bakken

In het vorige nummer zijn een aantal manieren om flesjes te ontsmetten genoemd. Een methode ontbrak nog: de flesjes bakken, Dezemethode kwam ik onlangs regen op het (via internet bereikbare) Amerikaanse bulletinboard Homebrew;Digest (nummer 1311), Jeff Frane stelde hierin devolgende procedure voor:

1.   Spoel alle flesjes na het leegdrinken direct om met heet water;

2.   Spoel voor het bottelen het stof uit de flesjes en laat ze uitlekken (ze hoeven niet droog te zijn als ze de oven ingaan);

3.   Sluit de flesjes af met stukjes aluminiumfolie van 7 bij 7 cm, behandel die stukjes voorzichtig, zodat je ze bij eenvolgend brouwsel kunt hergebruiken;

4.   Zet de flesjes enkele uren of dagen voor het bottelen in de (goed schoongemaakte) oven en bak ze 90 min- op 175ºC;

5.   Laat de flesjes rustig in de oven tot kamertemperatuur afkoelen,

Het eerste dat ik dacht was: 'Springen die flesjes niet allemaal?', Nou, volgens Frane en anderen op het bulletinboard niet, terwijl de amateur-brouwers in de VS voor het bottelen voornamelijk dunne wegwerpflesjes gebruiken, Het aluminiumfolie sluit de flesjes voldoende af om ze enkele dagen (of misschien zelfs weken) steriel te houden, Groot voordeel is niet alleen dat flesjes ontsmetten op deze manier minder werk is, maar ook dat je de schoonmaak en het bottelen over enkele dagen kunt spreiden. Belangrijk is wel dat je flesjes rustig af laat koelen (met de ovendeur gesloten) anders zullen er zeker flesjes springen. Als je beugelflesjes gebruikt, verwijder dan niet alleen de rubberen ringetjes, maar kijk ook even na of er ringetjes in de fles zitten, tenzij je bier met de smaak van verbrand rubber lekker vindt..

Negentig minuten bij 175 °C is overdreven, eenhalf uur bij 140 °C is ruim voldoende om de flesjes niet alleen te ontsmetten maar daadwerkelijk te steriliseren.

Over de effectiviteit van de methode twijfel ik niet, maar zijn de flesjes bestand tegen de hitte? In mijn heteluchtoven passen ruim zestig flesjes, voldoende voor een brouwsel van 20 liter. Inmiddels heb ik, voor mijn laatste brouwsel, al mijn flesjes gebakken en alle flesjes bleven heel. Misschien worden de flesjes na meerdere keren bakken zwakker. Totdat ik hier iets van merk, blijf ik de bakmethode gebruiken. Mochten zich problemen voordoen, dan zal ik ditop de clubavond melden.

Een paar opmerkingen:

  • niet iedereen zal voldoende ruimte in de oven hebben voor deze grote hoeveelheid flessen, je zult ze dan in meerdere partijen moeten bakken;
  • kijk uit met gasovens: de gasvlammen zijn heet en moeten goed van lucht voorzien worden. Zorg dat de flesjes niet te dicht op de vlam zitten (gebruik bijvoorbeeld kooien van metaalgaas om de vlam af te schermen);
  • als je elektrische (grill)elementen in je oven hebt, zet ze dan uit of zorg dat flesjes uit de buurt blijven.

Veel plezier met brouwen,

Mark van BommelDieper in het vat gekeken

Terug naar overzicht