Terug naar overzicht

NF#62: Pakket van de maand oktober: Altbier

Door: Jan-Willem Fukkink

bericht van de Inkoop-commissie

We gaan naar Düsseldorf, naar de Altstadt. Brouwerijen bezoeken en Altbieren proeven. Tijdens de excursie van 20 oktober bezoeken we  brouwerij Schumacher-Alt, Brauhaus Zum Uerige en Brauhaus Gleumes (Bekend van das Gleumes LAGER, das Gleumes HELL und das Gleumes WEIZEN).

De Schumacher Alt wordt door de brouwerij omschreven als een bier van 4,6 %, rijk aan vitamine, sporenelementen en essentiële aminozuren. Met mate gedronken vermindert het bier het risico op hart- en vaatziekte, bevordert het de nieractiviteit, heeft het een rustgevende werking (waarschijnlijk merken we dat al op de terugreis in de bus) en werkt het stressverminderend. Met 45 calorieën op 100 gram is alleen mineraalwater, karnemelk, koffie en thee caloriearmer. Mogelijk kunnen we op doktersrecept een kratje mee naar huis nemen.

Bij Brauhaus Zum Uerige gaan we genieten van de Uerige Alt (4,7%). En misschien komen we daar nog de de Uerige Sticke tegen. De Sticke is slechts twee keer per jaar verkrijgbaar, op de derde dinsdag in januari en oktober (=17 oktober). Met een hogere moutstorting en meer hop is de Sticke een zware uitgave (6%) van de Uerige Alt. De naam Sticke heeft te maken met het "stiekeme" doorvertellen van de iets te ruime storting door de brouwmeester. Tussen de brouwerijbezoeken door gaan we de Altstadt in, om ook daar van een Altje te genieten.

En natuurlijk is dit bezoek een mooie aanleiding om zelf met het Alt-recept aan de gang te gaan. De Alt is een amberkleurig tot roodbruin bier van hoge gisting. Het is een zacht bier met een licht moutige en licht hoppige smaak met een alcoholpercertage tussen de 4,5 en 5 %. De gebrande mout geeft de Alt haar karakteristieke kleur en smaak. Het bier heeft zijn oorsprong in de omgeving van de Duitse stad Düsseldorf. Bekende Altbieren zijn Hannen Alt, Diebels Alt, Budels Alt en Schlösser Alt. Op de komende clubavond hopen we aan dit lijstje een aantal lekkere, voor ons dan inmiddels bekende Altjes toe te kunnen voegen. Het bier dat wij gaan maken, laten we vergisten met de Wyeast 1007 German Ale. De kleur zal uitkomen op 37,8 EBC en de bitterheid op 28,6 EBU. Laat het bier extra lang lageren en probeer dit bij lage temperaturen te doen.

Het pakket van de maand kun je weer bestellen via de Inkoop-pagina op onze website.

Louis van Velthoven

Terug naar overzicht