Terug naar overzicht

Verslag cursus gist opkweken, maart 2002

tww mei 2002
Door: Jan Boerema

Verslag Cursus Gistopkweken



Op 9 maart 2002 werd in Nijmegen een cursus gistopkweken gegeven. Een cursus die door Amateurs Bierbrouwersgilde Triple-W werd georganiseerd. Ik had interesse voor deze cursus daar ik al langer bezig ben om gisten “door” te kweken, dus meerdere malen van één gist gebruik te maken. Dit met goede resultaten. Maar ja, het blijft een beetje aan rommelen.

Een boek, de eerste stappen in GIST - KWEKEN, van Pierre Rajotte heb ik al langer in huis en eens gelezen maar daar is het bij gebleven. Toen ik las dat je je kon aanmelden voor een cursus gistopkweken heb ik meteen contact gezocht met de secretaris van Triple-W, Rob Lobel. En waarachtig, ik werd uitgenodigd om me op deze dag in maart om 12.30 uur in Nijmegen te melden. Er bleek veel belangstelling voor te zijn gezien het aantal deelnemers, 35 in totaal, waaronder (uiteraard) nog meerdere leden van ’t Wort Wat. De cursus trok mij ook aan omdat naast theorie en praktijk, het basismateriaal om gist op te kweken mee naar huis genomen mocht worden.

De middag begon met een welkomstwoord door de voorzitter van Triple-W, Angelo Tielen (waarbij de opmerking dat het aantal deelnemers wat minder had gekund wat betreft de ruimte). Hij vertelde wat meer over deze vereniging. Triple-W is opgericht in 1992 en heeft als doel het promoten van thuisbrouwen als hobby, kennisopbouw, verbeteren van amateur brouwtechnieken en experimenteren met nieuwe technieken. Het doel van deze cursus is het bereiken van betere kwaliteit gisten, basis kennis van de gist, techniek leren voor het steriel opkweken van gist en hoe dit in de praktijk toe te passen.

De cursus zelf werd gepresenteerd door Michiel van der Kaade, lid van Triplw-W en door zijn professie met de theoretische en praktische vaardigheden bekend is. Door middel van een outlook presentatie werd de theorie van het opkweken behandeld en verteld wat gist nu eigenlijk is. Dat er - zoals bij ons wel bekend - voor bier twee gisten zijn: ondergist (Saccharomyces carlsbergenis) en de door ons veel gebruikte bovengist (Saccharomyces cerevisiae). Duidelijk werd gemaakt hoe een gistcel groeit door deling van de cel. Maar vooral wat er gebeurt: de chemische omzetting door enzymen die in de cellen plaats vinden. Er is gesproken over microbiologie, onderzoek van monster op goedaardige en kwaadaardige cellen. Het gebruik van de juiste voedingsbodems en steriel werken. Wat de besmettingsbronnen zijn en hoe je besmetting kunt voorkomen. Sterilisatie is in de microbiologie zeer belangrijk, maar hoe doe je dit als amateur, welke materialen heb je hier voor nodig. Het blijkt dat een snelkookpan uitstekend werkt.

Het praktische gedeelte deden we deels zelf. Er werd ons een fles met een vast medium (een deel wort en agar. Agar is een stof die de wort doet stollen) aangereikt om daar mee in een zogenaamd petrieschaaltje een voedingsbodem te creëren. Op deze voedingsbodem kun je een gist enten.

Ik ben me ervan bewust dat dit verslag niet volledig is. Er komt veel voor kijken om gist op te kweken. Misschien heeft dit schrijven je interesse gewekt en mocht er nog eens zo’n cursus komen kan ik je aanraden je hiervoor op te geven.
Deze cursus werd op een professionele en zeer duidelijke manier gepresenteerd.
De kosten van deze cursus was € 43,00 voor niet leden. Hiervoor kregen we de basismaterialen bestaande uit: RVS entnaald, erlenmeyer, 2 serumflessen 20 kunststof petrie schaaltjes, 20 kweekbuizen en een potje agar mee naar huis.

Tijdens de cursus was er koffie en thee en de dag werd met een hapje en drankje (bier en fris) afgesloten.

Een zeer leerzame en geslaagde middag.
Jan Boerema.

Terug naar overzicht