Terug naar overzicht

Over Chempro, Sun, Hypochloride en het nadeel van flesjes bakken

tww december 1999

 

Over Chempro, Sun, Hypochloride en het nadeel van flesjes bakken


Op het internet werd de volgende vraag gesteld over Chempro: Misschien een gekke vraag maat hoe zit het nou met Chempro? Op de nieuwe verpakking staat niets meer over een ontsmettende werking, wel ontgeuren en reinigen maar niets meer over ontstmetten, ook niet in de bijsluiter. Is de samenstelling veranderd ofzo?

Bart Balis, de directeur van Farma Import, die het product uitbrengt, gaf daarop het volgende antwoord:
Zowel de verpakking als het product zijn inderdaad gewijzigd. Enige tijd geleden werden wij door het Belgische ministerie verplicht om het product en de verpakking van Chempro te veranderen. De vermelding 'ontsmetten' is in België namelijk verboden voor vrij verkrijgbare producten. De verpakking, samenstelling en naam werden daarom veranderd. De verpakking vermeldt nu niet meer dat het product ontstmet. Nochtans heeft het wel een onstmettende werking want het bevat nog steeds chloorderivaten.
Door toevoeging van bijtende soda is het product nu iets agressiever dan voorheen. Het dragen van handschoenen wordt daarom dan ook aangeraden, alsmede enkele malen zeer goed naspoelen met zuiver water.

Peter van den Hurk gaf hierop weer een reactie:
Al meer dan 10 jaar heb ik Chempro vervangen door 'Sun' voor de vaatwasmachine, om mijn flessen en brouwgereedschap te reinigen. Dit met zeer goed resultaat. Sinds ik dit schoonmaakmiddel gebruik heb ik nooit meer een infectie gehad in mijn bier. Het is erg goed en goedkoop. Zo heet mogelijk gebruiken en goed naspoelen.

Ene Ivan kwam daarop met de volgende vraag:
Bij ons op het werk (chemiebedrijfje) werkt men ook met hypochloride. Mijn vraag is nu of dit spul ook bruikbaar is om inoxen vaatjes te reinigen?

Waarop Jacques Bertens reageerde met:
Hypochloride is een van de weinige stoffen die inox (roestvast staal of RVS voor de Nederlanders) kan aantasten. Dit komt omdat door de werking van hypochloride (HOCl) er chloorgas vrijkomt. En chloor tast inox aan. Het is zoals men dat noemt corrosief.
In commerciële bedrijven wordt vooral natronloog en zuren gebruikt voor het reinigen en desinfecteren van inox. In de Amerikaanse literatuur voor de serieuze zelfbrouwers en pubbrouwers is de laatste tijd een lans gebroken voor het gebruik van chloordioxide. Deze stof zou niet corrosief zijn en is in staat zeer effectief te desinfecteren. Verder wordt er in deze bladen ook reclame gemaakt voor het middel PBW van Five Star Products (ze hebben een eigen website). Volgens de fabrikant desinfecteert het middel zeer effectief, is het niet corrosief, verwijdert het biersteen en eiwitten, is het milieuvriendelijke en is het zuinig in het gebruik. Een groot voordeel van het middel is dat het niet nagespoeld hoeft te worden (ik zou dat echter toch wel altijd doen). Als je bij een hypochloride oplossing niet naspoelt vraag je om moeilijkheden. Er hoeft namelijk maar een klein beetje actieve chloor in het bier te komen om het afschuwelijk smakende chloorfenol te krijgen. Deze stoft heeft een zeer lage smaakdrempel die zo rond de 1-5 ppb ligt. Dat is ongelofelijk laag. Als keurmeester kom ik deze smaak wel eens tegen bij wedstrijden. Jammer!

Ene René schreef:
Kijk ook even naar de tip van Mark van Bommel bij 't Wort Wat over flesjes bakken.

Wat het volgende commentaar van Jacques opleverde:
Dat bakken van flesjes is uiteraard een prima methode om te desinfecteren. Een groot nadeel is echter dat je de flesjes niet schoonmaakt. Biersteen en eiwitten worden meegebakken. Het vervelende is dat je zo een laagje in je fles krijgt die onregelmatig van vorm is en waarop het koolzuurgas zich versneld op kan ontwikkelen. Gushing wordt vaak veroorzaakt door vuile flessen. Zeker als je bierflessen een aantal jaren gebruikt komt er een laagje in de fles dat je echt niet weg kunt borstelen. Je kunt de aanwezigheid van biersteen (calciumoxalaat) makkelijk vaststellen door te kijken of het glas in de hals van de fles (waar het geen contact heeft gehad met het bier) net zo helder is als de rest van het flesje. Om biersteen te verwijderen is het noodzakelijk dat je naast een alkalisch middel zoals natronloog of een hypochloride oplossing ook om de zoveel tijd een sterk zuur maakt. Dit kan bijvoorbeeld met zoutzuur. Ga altijd voorzichtig te werk met sterke zuren. Werk altijd in de buurt van stromend water en hou een zakje soda achter de hand om eventueel gemorst zuur snel te kunnen neutraliseren. Laat het zuur een tijdje in de flessen staan om het de kans te geven om in te werken (biersteen lost niet zo snel op) en spoel het goed na.

Schrijver onbekend
 


Terug naar overzicht