Terug naar overzicht

Overzicht Moutsoorten

tww april 2004

 

Overzicht Moutsoorten

Moutsoort EBC Biersoort Stort max Eigenschappen
Pils / Pale 2,5–3,5 Pilsners, Lagers, Ales, Basis voor overige 100% Goede pilsners, lagers en ales
Viënna 5-8 Viënna-stijl bier, Märzen, Meibock, Amber, Lager, Goudkleurige ale 100% Vol goudkleurig, zacht smakend bier
Münich 12-15, 20-25 Donkere lagers, Donker bier, Bock, Stout, Schwartzbier, Brown Ale, Dark Ale, Amberkleurig 100% Verbetert de body en het aroma van donkere bieren
Melanoïde 60-80 Amber lager, Donker lager / ale, Scotch ale, Amber ale, Rode ale, Roodgekleurd bier, Münich ‘Salvator’ 20% Verbeterde smaak, stabiliteit, volheid, Verbeterde stabiliteit van de kleur, Verbeterde rode kleur
Zuurmout 3-6 Pilsner, Light, Schankbier, Tarwebier 1-10% Omlaagbrengen van de PH-waarde voor: -verbeterde maishwerking, -intensievere vergisting, -lichtere pilskleur, -verbeterde smaakstabiliteit, -afgeronde smaak
Rookmout 4-8 Scotch ale, Rookbier, Lager, Kellerbier, Alaska ale 100% Rooksmaak en -geur
Tarwemout licht 2-4 Tarwebier, Hefeweizen, Kölsch, Altbier, Schankbier, Light 80% Typisch bovengistend aroma, Dunner, levendiger bier, Voor uitstekend tarwebier met bijbehorende aroma’s.
Tarwemout donker 15-20 Tarwebier, Hefeweizen, Kölsch, Altbier, Schankbier, Light 50% Typisch bovengistend aroma, Dunner, levendiger bier, Voor uitstekend tarwebier met bijbehorende aroma’s.
Carameltarwe 100-140 Donkere ale, Hefe weizen, Dunkle weizen 100% Verbeterde body, Typische tarwemout aroma, Verbeterde kleur
Carapils 3-5 Pilsner,Lager, Alcohol arm, Light, Bock 1: 3-5 % 

2: 40 %

Verbeterde schuimvorming en houdbaarheid, Vollere body
Carahell 20-30 1: Hefeweizen, Pale ale, Goudkleurige ale, Meibock, Schankbier, 
2:Light, Alcohol arm
1:10-15 % 2: 30 % Steviger body, Verbeterd aroma, Verbeterde schuimvorming, Ronde smaak, Diepe verzadigde kleur
Caramünich 80-100, 110-130, 130-140, 140-160, 160-xxx Bock, Donker, Porter, Stout, Malt, Schankbier, Rode ale, Brown ale, Barley wine, Amber 5-10 % voor donkere bieren, 
1-5 % voor lichte bieren
Verhoogd balans, Verhoogd moutaroma, Diepe verzadigde kleur, Vollere smaak
Carared 40-60 Rode ale, Rode lager, Scotch, Amber tarwe, Bock, Brown ale, Alt 258% Vollere body, Verhoogd moutaroma, Diep verzadigde kleur, Rode kleur
Cara-amber 60-80 Hefeweizen, Pale ale, Gouden ale, Bock, Donker ale, Brown ale, Rode lager, Amber ale, Amber lager 10-15 % Verhoogde smaakstabiliteit, Overall volheid, Verbeterde volle rode kleur, Betere maishing
Cara aroma 300-400 Amber ale, Donkere lager, Donkere ale, Stout, Porter, Bock 15% Vollere body, Verbeterde moutaroma, Diepe, verzadigde rode kleur
Carafa 800-900, 1000-1100, 1100-1200, 1200-1300, 1300 Donker, Salvator bock, Stout, Porter, Alt, Bock, Schwartzbier 1-5 % Dieper aroma en diepere kleuring van donkere bieren
Carafa special (gemaakt van gepelde gerst) 800-900, 1000-1100, 1100-1200, 1200-1300, 1300 Donker, Salvator bock, Stout, Porter, Alt, Bock, Schwartzbier 1-5 % Hoger effect in aroma, kleur en body met een mildere zachtere smaak dan bij gebruik van de volledige korrel
Chocoladetarwe (geroosterd) 1000-1200 Bovengistend, Alt, Donkere tarwe, Stout, Porter 1-5 % Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren
Chocolade speltmout 450-700 Speciaal bier, Multiegraan bier 1-5% Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren
Chocolade rijstmout (geroosterd) 500-800 Bovengistend speciaal bier 1-5 % Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren
Rijstmout 6-10 Seizoenbier, Rijst ale, Rijst lager, Donkere rijst/tarwe 50% Voor een typische rijstgeur
Caramel-rijstmout 80-100 Speciaal bier, Rijst ale, Rijst lager, Donkere rijst/tarwe 15% Mooie bruine kleur, Typische rijstgeur
Chocolade rijstmout 500-800 Bovendgistend speciaal bier, Donkere rijst/tarwe, Donkere rijst ale,  1-5 % Verbeterd aroma en kleur bij donkere, bovengistende bieren
Terug naar overzicht