Terug naar overzicht

Degustatie Corner

tww maart 2000
Door: Renko Kuperus

Degustatie Corner



Het idee van Louis van Velthoven (zie ons februari nummer blz.22) spreekt mij ook erg aan. Ik heb soms ook wel eens die behoefte om een brouwsel eens door anderen te laten beoordelen en van anderen heb ik soortgelijke geluiden gehoord. Het probleem is alleen hoe kun je zoiets gestalte geven. Enerzijds moet het een wat informeel karakter hebben. Anderzijds moet het ook weer niet al te vrijblijvend mag zijn, anders hoef je het geen onderdeel van de clubavond te maken. Behalve de vraag hoe formeel of informeel maak je het, rijzen er allerlei andere vragen op, zo van wie proeven er (op een enkele BKGer na zijn we allemaal amateur proevers) en hoe koppelt men terug (want daar heeft de inzender behoefte aan). Ik begrijp dat het bestuur daar niet zo gauw een antwoord op weet. Zo'n voorstel moet ook van de leden zelf komen, we zijn tenslotte een vereniging "voor en door de leden".Ik stel me zo het volgende voor:

Voor in de zaal (aan de linkerkant bijvoorbeeld) richten we een "degustatie corner" in. Hier stellen we een tafel op met een aantal proefglaasjes. Kleine glaasjes, waarmee vier of vijf monsters uit één flesje kunnen worden geproefd (bijvoorbeeld de glaasjes die ook op de clubwedstijden gebruikt worden). Vervolgens hebben we een aantal degustatieformulieren nodig, waarop de proevers hun bevindingen kunnen weergeven. De rubrieken op dit formulier moeten zo zijn dat ook niet-professionele proevers hun bevindingen kwijt kunnen. Naast een aantal algemene kenmerken zoals kleur, helderheid, schuim etc. zijn we vooral geïnteresseerd in afwijkingen.

Als de ingevulde formuliertjes op een verzamelformulier overgebracht worden kan dat dan tezamen met het recept van het desbetreffende brouwsel in het clubblad worden opgenomen. Zo heeft niet alleen de inzender er wat aan, maar ook de overige clubleden. Naast een aantal proevers per clubavond, die overigens kunnen wisselen, hebben we nog een soort "degustatie begeleider" of coördinator nodig. Een vrijwilliger dus, die er voor zorg draagt dat er voldoende proevers zijn, dat de bevindingen worden genoteerd en een samenvatting van de proeverij voor het clubblad maakt (overigens een standaard invul formulier). Als voorzet stel ik onderstaand degustatieformulier voor dat een "beetje" van het BKG is "geleend", en ik nodig de kritische lezertjes dan ook uit om snel met een eigen "'t Wort Wat" versie op de proppen te komen.

't Wort Wat Degustatie Formulier
Presentatie
Kleur   Schuimkraag  
Helderheid   Koolzuur  
Totaal      
Geur & Smaak
Kruidig   Citrus  
Fruitig   Caramel  
Hop bitter   Zoet  
Mout bitter   Gistig  
Totaal      
Afwijkingen
Zuur   Zwavel/Sulfiet  
Boter/zeep   Oplosmiddel  
Gekookte groenten   Schimmel  
Branderig/Rokerig   Karton  
Medicinaal/Fenolen   Hooismaak  
Noten   Zoet (te)  
Zout   Metaal  
Totaal      
Waarden 1 t/m 5 (1 slecht of zwak - 5 goed of sterk)

Renko Kuperus

Terug naar overzicht