| Terug naar overzicht | |
Brouwer in Beeld: Wilfred van der Heijden |
tww december 2025 |
Door: Laurens Hesseling
|
|
|
Elke maand zetten we in Brouwer in Beeld een van onze leden in de schijnwerpers. Want achter elk glas thuis gebrouwen bier schuilt een verhaal. Over hoe het begon, de weg die de brouwer heeft afgelegd, de eigen stijl van brouwen, ups en downs, maar vooral het delen van onze passie: bier brouwen. Deze keer spreek ik met: Wilfred van der Heijden. Ik brouw samen met mijn oom Piet Laterveer en Alex Bosman bij mij in de schuur. Ik ben zo gek geweest om mijn schuur te verbouwen. Dat is in 2018, rond die tijd, geweest. En sinds 2009 ben ik lid van 't Wort Wat! Ik ben in 2009 ook begonnen met de brouwcursus van de vereniging. Ik had een heel druk jaar achter de rug met mijn eigen bedrijf. In de zomervakantie bedacht ik dat ik het wat anders moest gaan doen. Ik moest er wat bij hebben waar ik mijn zinnen mee kan verzetten. Ik was al met mijn oom Piet, die ook lid is van onze vereniging, mee geweest op excursie. Toen is het zaadje geplant.
Mijn eerste brouwsel was een kloon van de Witkappater of zoiets. Dat was namelijk een recept van de vereniging. Toen maakte de inkoopcommissie nog iedere maand recepten. Dan had je meteen alle ingrediënten bij elkaar en kon je op die manier beginnen. Mislukt is een bier eigenlijk nooit. Wel eens gehad dat door een verkeerd maischproces het bier veel te zoet is geworden.Mijn kennis heb ik van de brouwcursus, maar ook van de clubavonden. Ik heb ook nog de gistcursus gedaan bij ’t Wort Wat. Die cursus wordt niet zo vaak meer gegeven, wat ook wel jammer is voor veel mensen. Maar goed, het is ook wel een heel intensieve cursus om te organiseren. We brouwen iedere keer wel weer een ander bier. Er is een bier wat we vaker brouwen en dat is Willem Bier. Dat ben ik voor het eerst gaan brouwen toen mijn vader was overleden en is ter nagedachtenis aan hem. Het is een beetje een Chouffe, want mijn vader vond die heel erg lekker. Favoriete bieren blijven de Quadrupels en de Tripels.
Ik heb het waterprofiel van Leiderdorp erin gezet. Ik pas het water dan aan zoals Brewfather het berekent. En ik moet zeggen dat er wel een positief effect is op je bieren. Ik heb het idee dat ze wat zuiverder, wat frisser, wat minder muf worden. En Brewfather maak het wel heel gemakkelijk zo. Even naar Brouwmaatje voor de spullen en dan is het weer geregeld. Ik doe zelf niet aan wedstrijden mee. In ieder geval bij de club kan ik niet deelnemen, want ik ben voorzitter van de clubbiercommissie. Voor andere wedstrijden doe ik eigenlijk niet mee. De clubavonden bezoek ik wel altijd trouw. Die staan al voor het hele jaar geblokt in mijn agenda.
|
|
| Terug naar overzicht | |
Door: Laurens Hesseling



