Terug naar overzicht

Brouwer in Beeld: Wilfred van der Heijden

tww december 2025
Door: Laurens Hesseling

Brouwer in Beeld

Elke maand zetten we in Brouwer in Beeld een van onze leden in de schijnwerpers. Want achter elk glas thuis gebrouwen bier schuilt een verhaal. Over hoe het begon, de weg die de brouwer heeft afgelegd, de eigen stijl van brouwen, ups en downs, maar vooral het delen van onze passie: bier brouwen. Deze keer spreek ik met: Wilfred van der Heijden.

Ik brouw samen met mijn oom Piet Laterveer en Alex Bosman bij mij in de schuur. Ik ben zo gek geweest om mijn schuur te verbouwen. Dat is in 2018, rond die tijd, geweest. En sinds 2009 ben ik lid van 't Wort Wat! Ik ben in 2009 ook begonnen met de brouwcursus van de vereniging. Ik had een heel druk jaar achter de rug met mijn eigen bedrijf. In de zomervakantie bedacht ik dat ik het wat anders moest gaan doen. Ik moest er wat bij hebben waar ik mijn zinnen mee kan verzetten. Ik was al met mijn oom Piet, die ook lid is van onze vereniging, mee geweest op excursie. Toen is het zaadje geplant.

brouwerij Wilfred
brouwerij Wilfred

Dus toen dacht ik: “misschien is het wel leuk om zelf bier te gaan maken in plaats van alleen maar te drinken”. Ik ben op internet gaan kijken hoe je dat doet. Zo kwam ik bij 't Wort Wat! terecht. De biercursus gevolgd; drie avonden theorie, één dag praktijk en nog een avondje bottelen. In 2010 ben ik spullen gaan verzamelen. Ik had wel zoiets van: “die gaspitten, dat vind ik eigenlijk niet zo heel fijn”. Dus ik ben gelijk met een elektrische brouwketel begonnen. De eerste ketel van zo'n 25 liter kon ik gewoon bij ons in de keuken doen. Voordeel is dat dan ook de hele keuken gepoetst wordt. Vergisten moest natuurlijk op warme plek en dat werd de douche.

Op een gegeven moment zag ik de Braumeisters. Dat waren toen de eerste RIM-systemen.  En ik dacht: “dat past wel bij mij als ICT'er”. Met een computer eronder, dat je de temperaturen kan programmeren. Dus spullen aangeschaft, alleen die pasten dus niet meer in de keuken onder de afzuigkap. Toen maar de schuur gaan inrichten met een keukentje van Marktplaats, etc. Sinds 2018, 2019, brouwen we met zijn drieën bij mij in de schuur.  We brouwen de laatste tijd drie tot vier keer per jaar. En dan brouwen we iedere keer zo'n twintig liter. Ongeveer drie kratjes. Soms hebben we ook mensen die gewoon geïnteresseerd zijn en erbij komen. We maken er gewoon een hele gezellige dag van. Meestal met een goede brouwerslunch erbij. De dag sluiten we af met een BBQ en een biertje erbij.

Mijn eerste brouwsel was een kloon van de Witkappater of zoiets. Dat was namelijk een recept van de vereniging. Toen maakte de inkoopcommissie nog iedere maand recepten. Dan had je meteen alle ingrediënten  bij elkaar en kon je op die manier beginnen. Mislukt is een bier eigenlijk nooit. Wel eens gehad dat door een verkeerd maischproces het bier veel te zoet is geworden.Mijn kennis heb ik van de brouwcursus, maar ook van de clubavonden. Ik heb ook nog de gistcursus gedaan bij ’t Wort Wat. Die cursus wordt niet zo vaak meer gegeven, wat ook wel jammer is voor veel mensen. Maar goed, het is ook wel een heel intensieve cursus om te organiseren.

We brouwen iedere keer wel weer een ander bier. Er is een bier wat we vaker brouwen en dat is Willem Bier. Dat ben ik voor het eerst gaan brouwen toen mijn vader was overleden en is ter nagedachtenis aan hem. Het is een beetje een Chouffe, want mijn vader vond die heel erg lekker. Favoriete bieren blijven de Quadrupels en de Tripels.

keukenblok Wilfred
keukenblok Wilfred
Zoals al gezegd, brouw ik met een Braumeister 28 liter. Dan heb ik nog een aparte elektrische ketel voor het spoelwater. Ik ben daar ook al vrij snel aan een vergistingskoelkast begonnen. In eerste was die dus met van die thermoschakelaars bij Konrad vandaan. Sinds kort ook een RVS conisch vergistingsvat.

Ik heb ook een Rapt Pil. Die zit dan ook aan de temperatuurregelaar gekoppeld. Zo heb je eigenlijk de echte temperatuur van het bier.

Voor vergisting maak ik tegenwoordig alleen maar gebruik van droge korrelgisten. Ik gebruik 2 zakjes per 20 liter, zonder te hydrateren.Ik maak gebruik van de software van Brewfather. Die rekent ook de hoeveelheid gist uit. Als het dan 1,6 zakje of zo is, dan rond ik het af naar twee.

Ik heb het waterprofiel van Leiderdorp erin gezet. Ik pas het water dan aan zoals Brewfather het berekent. En ik moet zeggen dat er wel een positief effect is op je bieren. Ik heb het idee dat ze wat zuiverder, wat frisser, wat minder muf worden. En Brewfather maak het wel heel gemakkelijk zo. Even naar Brouwmaatje voor de spullen en dan is het weer geregeld.

Ik doe zelf niet aan wedstrijden mee. In ieder geval bij de club kan ik niet deelnemen, want ik ben voorzitter van de clubbiercommissie. Voor andere wedstrijden doe ik eigenlijk niet mee. De clubavonden bezoek ik wel altijd trouw. Die staan al voor het hele jaar geblokt in mijn agenda.

Brouwen bij Wilfred
Brouwen bij Wilfred
Als ik mijzelf als brouwer moet beschrijven dan ben ik een luie brouwer. Met zo min mogelijk handelingen zoveel mogelijk resultaat. Voor bijvoorbeeld een gist, dan een korrelgist.

De software van Brewfather rekent alles uit. En de software heeft allerlei timers voor het brouwproces. Het begint te piepen als een stap klaar is.

En nu, met het conisch vergistingsvat, hoef ik niet meer over te hevelen. Mijn tip voor beginnende brouwers zou zijn: laat je niet gek maken en begin simpel. Eenvoudig beginnen met een pakket waar alles in zit of zoiets met een recept er bij. Kijk of je het wat vindt voordat je dure spullen gaat aanschaffen.

Schoonmaken is ook erg belangrijk. Vanaf het koelen van het wort moet je schoon werken. Het belangrijkste om nog te vermelden is dat we met zijn drieën: Piet, Alex en ik, erg veel plezier hebben in samen brouwen van onze bieren!

Terug naar overzicht