Terug naar overzicht

Asahi-kloon brouwen

tww december 2025
Door: Guus van der Veek

Sinds ik brouw volg ik David Heath’s YouTube kanaal. (https://www.youtube.com/watch?v=3fcNITDbLI0). Op een gegeven moment kwam ik zijn recept voor een Japans lager bier tegen (een Asahi-kloon) en dat leek mij wel een lekker simpel biertje om te brouwen (pilsmout, rijstvlokken en wat carapils) en op een warme zomerdag te drinken.

Zie voor zijn recept: https://web.brewfather.app/share/NFQYjhQXJsTsdp. Ik heb mij niet helemaal aan zijn recept gehouden, zie https://share.brewfather.app/RftxwDbmuZo9xk voor mijn recept. Ik had namelijk niet genoeg Saaz hop, dus heb ik bij de 5 minuten toevoeging Tettnanger en Saaz gebruikt en ook heb ik als gist Novalager gebruikt in plaats van W-34/70. Novalager gist creëert een schoner (geen zwavel) en helderder bier en laat de hopsmaak beter naar voren komen, hetgeen is wat je wilt bij een Mexicaans of West Coast pilsje, dus ook bij een Japans pilsje.

Een glas huisgebrouwen Asahi kloon
Een glas huisgebrouwen Asahi kloon
Zoals je kan zien in het recept, gebruik ik 100% Reverse Osmose water en pas dit aan naar het soort bier dat ik wil brouwen.

Na 1 week vergisten op 18°C heb ik het overgeheveld en de temperatuur langzaam verhoogd naar 20°C (1°C per dag). Na totaal 21 dagen heb ik een pakje Biofine clear toegevoegd en een cold crash gedaan bij <4 °C, gedurende 5 dagen. Toen gebotteld met 6 gram suiker per liter. Het is een heerlijk fruitig, doordrinkbaar bier geworden.

 

Recept

Kenmerken

Systeem:

Grainfather G40

Efficiëntie:

69.6% 

Batchvolume:

20 L

Kooktijd:

30 min

Maischwater:

22.23 L

Spoelwater:

6.02 L @ 78 °C

Totaal water:

28.25 L

Kookvolume:

24.75 L

SG voor koken:

1042

Begin-SG:

1045

Eind-SG:

007

IBU (Tinseth):

16

BU/GU:

0.34

Kleur:

5.3 EBC 

Maischen

Temperatuur — 65 °C — 60 min

Mash Out — 75 °C — 10 min

Ingrediënten

Mouten (4.38 kg)

2.63 kg (57.4%) — The Swaen Swaen Pilsner — Graan — 3 EBC

1.49 kg (32.5%) — Briess Rice, Flaked — Graan — 2 EBC

260 g (5.7%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Graan — 3.9 EBC

Overige (200 g)

200 g (4.4%) — Briess Rice Hulls — Toevoeging — 0 EBC

Hop (72 g)

50 g (11 IBU) — Saaz 2.5% — Koken — 30 min

12 g (4 IBU) — Tettnanger 12.7% — Koken — 5 min

10 g (1 IBU) — Saaz 2.5% — Koken — 5 min

Diversen

0.3 g — Baking Soda (NaHCO3) — Maischen

6.5 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33% — Maischen

0.4 g — Canning Salt (NaCl) — Maischen

0.3 g — Chalk (CaCO3) — Maischen

2 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen

1.65 g — Gypsum (CaSO4) — Maischen

4 ml — Phosphoric Acid 75% — Maischen

0.45 g — Gypsum (CaSO4) — Spoelen

0.14 ml — Phosphoric Acid 75% — Spoelen

5 g — Irish Moss — Koken — 15 min

0.5 items — Protafloc — Koken — 15 min

10 ml — Biersol — Koken — 10 min

2 g — Yeast Nutrients (WLN1000) — Koken — 10 min

1 pakje — Biofine Clear — Navergisting

Gist

1 pakje — Lallemand (LalBrew) NovaLager 84%

Vergisten

Hoofdvergisting — 18 °C — 7 dagen

Navergisting — 20 °C — 14 dagen

Coldcrash — 5 °C — 4 dagen

Carbonisatie: 2.4 CO2-vol

Waterprofiel

Ca2+ — 50

Mg2+ — 7

Na+  — 16

Cl- — 61

SO42 — 70

HCO3- — 36

 

Terug naar overzicht