Terug naar overzicht

Verslag van het Polderbok lanceermoment

tww november 2025
Door: Yoeri Sanstra

banner polderbok 25

Beste 't Wort Watters!

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver: de Polderbok 2025, een collab van 't Wort Wat! en X-Brewing werd aangeslagen en uitgetapt door BrewEd (die hiervoor al ‘een eervolle vermelding’ op het etiket heeft gekregen). Als een soort van vanzelfsprekendheid mochten we de lancering doen bij Brouwmaatje. Alhoewel John al meerdere keren bedankt is tijdens het event, hier ook nog even een shout-out naar John. “John, bedankt dat we je winkel mochten gebruiken!”

Geïnspireerd door de excursie naar Texel en de proeverij bij de Texelse brouwerij had ik besloten voor de foodpairing een speculaaskoek te bakken (1). En naar goed voorbeeld van de clubavonden had ik kaas, worst en gezouten pinda's ingeslagen.

Omdat het ‘mijn’ bier was vond ik dat ik vrijdagavond alvast een van de overgebleven blikken mocht proeven en inchecken op Untapped. Het bier smaakte prima, al zat er wat weinig CO2 in. Edwin heeft dat op fust opgelost met een extra injectie en Eva verzekerde me dat het goed komt (gewoon nog even laten staan…).

Rond een uur of één was ik bij Brouwmaatje met kaas, worst, pinda's en speculaas met bijbehorend briefje “afblijven, van pappa” om de alleseters thuis ervan te weerhouden de helft alvast te consumeren. Kennelijk zijn mijn dochters nog wel een beetje opgevoed, want de feedback die ik kreeg was: ‘Bij ons zou er dan een nieuw briefje op liggen: “Pappa bedankt, het was erg lekker” ’. Omdat ik toch bij Brouwmaatje was, gelijk nog even wat kleine boodschappen gedaan, voordat het feest zou losbarsten, zodat ik binnenkort een rogge-rauchbier (2) kan maken.

Al snel druppelden de eerste mensen al binnen, die netjes afgevinkt op de ledenlijst, allemaal 2 muntjes kregen en eigenlijk gelijk hun eerste glas ‘bestelden’. De feedback was best oké! Ook de keurmeesters en de inzendingen voor 2026 meldden zich een voor een.

polderbok logo 25
Natuurlijk heb ik nog het een en ander verteld over het bier, X-Brewing en het label. Ik denk echter dat mijn LinkedIn-post (ja, ik ben er trots op) een goede samenvatting is. “Mijn winnende recept van 2024, met trots gebrouwen bij X-Brewing Katwijk – en voor het eerst in de geschiedenis van de Polderbok is het in blik! Het etiket is een eerbetoon aan de geschiedenis van de Polderbok, met taferelen uit de Haarlemmermeerpolder. Hoewel dit een 100% graanrecept is (geen toegevoegde suikers), toont het artwork de voormalige suikersilo's van de oude CSM-fabriek in Halfweg – een kleine knipoog naar het verleden. De ‘AI-bock’ weerspiegelt mijn samenwerking met ChatGPT bij het selecteren van ingrediënten (bijvoorbeeld The Swaen-mouten vs. Weyermann, droge gist vs. vloeibare gist, enz.).”

Met betrekking tot de wedstrijd kan ik het volgende melden. De uitslag van de keuring door Nico, Theo, Walter plus een aantal commissieleden gaf de volgende ranking:
1. Polderbok 2025;
2. Bokbier van Chris Talbot;
3. Bokbier van Walter Bakker;
4. Bokbier van Bert van Pinksteren.

De reden dat de Polderbok 2025 op 1 staat is omdat de inzendingen niet beter waren dan het huidige recept. Dat betekent wel dat we als commissie goed moeten nadenken of we nog gaan sleutelen aan het recept. Dit zullen we in de commissievergadering bepalen. Ondertussen wel het verzoek om nog eens goed door je receptenboek en de literatuur te bladeren om volgend jaar met een minstens zo goed recept te komen.

Het recept van de Polderbok 2025 ter inspiratie kun je vinden door de QR-code op het blik te scannen.

(1) Het speculaasrecept is hier te vinden:
https://www.weekendbakery.com/posts/speculaaskoek-met-roggebloem-en-karnemelk 

(2) Het roggerookbierrecept staat hier:
https://recipe.brewfather.app/1EYrLM8UdCPeM75mW0AqMY4KP1HVfY 

Terug naar overzicht