Terug naar overzicht

Brouwer in Beeld: Theo Jongewaard

tww november 2025
Door: Laurens Hesseling

Brouwer in Beeld
Brouwer in Beeld

Elke maand zetten we in Brouwer in Beeld een van onze leden in de schijnwerpers. Want achter elk glas thuis gebrouwen bier schuilt een verhaal. Over hoe het begon, de weg die de brouwer heeft afgelegd, de eigen stijl van brouwen, ups en downs, maar vooral het delen van onze passie: bier brouwen. Deze keer spreken we met: Theo Jongewaard.

 

Theo Jongewaard en Gert Oudshoorn
Theo Jongewaard en Gert Oudshoorn
 

Mijn naam is Theo Jongewaard (links) en ik brouw samen met Gert Oudshoorn (rechts). We brouwen sinds 2019 elektrisch met een Speidel. We brouwen bij Gert in de tuin onder een afdak. Daarvoor deden we het met pannetjes en op gas. Ik ken Gert van de brouwcursus, die door Titus en Theo werd gegeven. Toen zaten we bij elkaar in het groepje. We hadden zoiets van: “ja, als je het nu niet gaat doen, dan komt er helemaal niks meer van.” Ik heb wat spullen gekocht, hij heeft wat spullen gekocht en toen hebben we gewoon een paar keer afgesproken. En dat beviel eigenlijk wel goed dus dat zijn we blijven doen.

Het eerste brouwsel was een of ander compleet pakket. We hebben afzonderlijk wel gebrouwen met zo'n blik met siroop wat je dan moet verwarmen en wat je daarna laat vergisten. Maar daar werd ik een beetje chagrijnig van. Want die smaak, daar kon je eigenlijk helemaal niks aan regelen of veranderen. Het is wel bier geworden maar het leek niet op blond bier, wat het wel had moeten worden. We zijn in die tijd ook lid geworden van 't Wort Wat! en hebben deelgenomen aan brouwdagen. Dat was toen ook wat makkelijker. Je neemt je spulletjes en je gaststel mee. Het was leuk om te kijken hoe andere mensen aan het brouwen zijn. Je ziet allemaal verschillende apparaten, soms hebben ze zelf iets in elkaar geflanst. Soms heel inventief, soms heel vernuftig. Dat was leerzaam en goed voor het ontwikkelen van de brouwskills.

Brouwlocatie Gert Oudshoorn
Brouwlocatie Gert
De Saison is wel een favoriet bier om te brouwen. Ook een Tripel, een soort La Chouffe kloon, een Lentebok en tegenwoordig ook IPA komen aan de beurt. En soms proberen we ook wat. Een variatie op Princesse bier van Poesiat & Kater, die wel aardig gelukt is. Dat bier zit tussen een Wit en een Saison in. Soms maken we een Porter of een Stout. We brouwen dus best wel gevarieerd. Maar als we een goed recept hebben brouwen we dat vaker. Zoals de Saison, daar zijn we een keer derde mee geworden bij brouwwedstrijd van Brand. We zijn zelfs een keer eerste geworden op het ONK.

gistvat Theo Jongewaard in zijn klimaatkast
gistvat Theo Jongewaard in zijn klimaatkast
Gert en ik sturen ook wel onafhankelijk van elkaar bier in. Dan krijg je wel eens verschillende beoordelingen, want de vergisting doen we wel apart van elkaar. En daar kan toch altijd weer verschil in zitten. We brouwen batches van zo'n 55 liter, dat delen we dan. Ik vergist in een klimaatkast, een koelkast met een warmhoudplaatje, aangestuurd door een Inkbird. De thermometer plak ik op het vergistingsvat.  Ik heb nog steeds hetzelfde vergistingsvat.  Een wit kunststof vat met zo’n groen deksel. Ondertussen is deze aan vervanging toe. Tegenwoordig heb je alleen nog maar vaten met van die kraantjes. Dat is natuurlijk een potentiële bron van ellende, omdat je die wel heel goed schoon moeten zijn.Ik ben er nog niet uit. Dit vat is niet meer te koop. Nu hevel ik over naar een mandfles waar ik bottelsuiker aan toe voeg.  

Speidel brouwsysteem van Theo en Gert
Speidel
Voor recepten kijk ik eerst op de site van 't Wort Wat! Of ik ga zoeken op het internet. Op vakantie drink je wel eens een bier dat je dan wilt namaken. Soms pak je een recept en dat pas je dan een beetje aan en daarna reken je dat door in de Brewfather app. Brewfather is een geavanceerde app. Het heeft wel even geduurd voordat ik echt de ins en outs van die app onder de knie had. Er zitten zoveel mogelijkheden op. Ik zat laatst te kijken naar waterbehandeling in Brewfather. Dat lijkt me ook nog wel om daar nog eens wat mee te doen. Aanzuren van de wort doen we wel. En het is ook wel een tijd geweest dat we dachten: “Nah, het zal wel.” Ja. Nu hadden we toch weer zoiets van: “we moeten toch een beetje netjes blijven werken.” Waterbehandeling kan misschien nog net een paar tienden in de score schelen op een ONK. Ik heb nog wat oude artikelen in clubbladen gelezen van Jan Wurpel. Misschien gaan we daar binnenkort toch nog iets mee doen.

Ik heb wel eens een beetje geblunderd met een brouwsel. De eerste Milk Stout had ik in de trapkast gezet. Toen had ik nog geen klimaatkast. Het was in de winter en ik had mij niet gerealiseerd dat daar verwarmingsbuizen in de vloer zaten. Veel te warm natuurlijk en dus is die batch mislukt. Toen werd het wel tijd om een klimaatkast te bouwen. Met een Milk Stout uit de klimaatkast ben ik dit jaar bij het ONK tweede geworden.

Speidel in actie
Speidel in actie
De sleutel tot succes is denk ik toch wel een beetje nauwkeurig werken. Het recept nauwkeurig volgen. De brouwstappen precies doen, zoals maischen en vergisten. Eigenlijk dus gewoon het proces goed volgen. Niet lopen klooien. Zo van: we hebben nog wat over, gooi het er maar bij. Gedisciplineerd werken en de details goed uitvoeren. We zijn er wel achter gekomen dat we met de Speidel een minder hoge opbrengst hebben dan voorheen op gas.  Waar dat in zit weten we niet, daar zijn we al een tijdje mee bezig. De afgelopen keer hebben we dubbel geschroot. Dat is het ook niet geweest. Dus de zoektocht gaat verder.

Bier lager ik minimaal 2 weken bij een temperatuur van ongeveer 5 graden, met voorkeur voor 4 weken. Ligt ook een beetje aan onze brouwagenda. Langer lageren lijkt het bier wat evenwichtiger, meer in balans te maken. Het volgende brouwsel in de planning wordt een Vienna Lager. Een ondergistend bier wat daardoor langer zal duren, dat is wel een interessante uitdaging.

Misschien een tip voor startende brouwers. Let op je hoeveelheid bottelsuiker. Een buurman brouwde een Russian Imperial Stout met 7 gram bottelsuiker per liter, dat is teveel CO2. Bottelsuiker varieert uiteraard wel per biertype. Bottelgist gebruiken wij trouwens niet. En wat iedereen zegt, werk schoon!

Terug naar overzicht