Terug naar overzicht | |||||||
Reactie vanaf de website (21) |
tww mei 2024 | ||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||
Op de website van 't Wort Wat! bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op.
Beste Rob, Voor de vergisting staat geen tijd. Ik zeg altijd ‘de gist kan geen klok kijken’, maar er zijn wel richtlijnen. De eerste vergisting, ook wel hoofdvergisting, duurt 2 tot 7 dagen. Meestal zegt men dat als het waterslot stil is, de vergisting voltooid is. Maar soms sluit je vat niet goed af en dan werkt deze controle niet. Een andere manier is om in het vat te kijken: als er geen schuim meer op het jongbier staat, is de vergisting voltooid. Je bent echter dan nog niet klaar, je bier moet ook nog 2 weken lageren. In je bier gebeurt er in die tijd nog van alles en dat heeft een positieve invloed op de smaak. Lager je jongbier 2 weken bij 5 ºC. Het mooist gaat dit in een koelkast. Laat me weten hoe de Chouffe geworden is. Grt, |
|||||||
Terug naar overzicht |