Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, april 2024

tww april 2024
Door: Michael Woolthuis

Lekker hoor. De lente is haast begonnen en de eerste gedachte is vervolgens: “Wat gaan we brouwen voor de komende winter?”. Dat wordt dus deze keer een Barley Wine. Lekker stevig met in het achterhoofd dat het komende winter echt wel weer eens tijd is voor een Elfstedentocht. Of in ieder geval wat koude nachtjes zodat je weer eens een stukje kan schaatsen. Of, als we geluk hebben, een mooi laagje sneeuw zodat er een leuk sneeuwballengevechtje kan losbarsten. Of, als het echt niet anders is, iets minder regenachtig weer.

Dit recept is een mooie basis-Barley Wine. Als je hem zo brouwt en verder niets toevoegt krijg je een heerlijk stevige, licht hoppige met een aanwezig zoetje, eindeloos gevaarlijk bier. Hij is echt lekker en je lust er al gauw veel te veel pap van. Het vervelende is dat het opstaan al na enkele glazen een ietsje lastiger worden.

De echte winterspecialisten kunnen met dit bier fijn experimenteren want het kan veel hebben. Chocola, kaneel, donker fruitige dingen of zoiets als houtlagering kunnen heel erg goed uitpakken.

Groeten,
Michael

Hoop op Koude Winter

Receptgegevens

Stijl:

Barley Wine

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

10%

begin-SG:

1089

eind-SG:

1018

EBC (kleur):

64

EBU (bitterheid):

36

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

bijzonderheden

Pale alemout

5 ebc

2500 gr

 

Biscuitmout

50 ebc

500 gr

 

Viennamout

6 ebc

500 gr

 

Caramunich

123 ebc

400 gr

 

Maischwater

 

16 liter

 

Spoelwater

 

2 liter

 

Centennial

10.4 α

20 gr

60 min.

Styrian Golding

2.9 α

10 gr

5 min.

Amarillo

8.3 α

10 gr

5 min.

Lallemand Lalbrew Nottingham

11 gr

 

Bottelsuiker

 

5 gr/ltr

 

Maischschema

70 °C

67 °C

8 °C

0 min.

60 min.

5 min

Opmerkingen van de brouwer

  • Hoofdvergisting: 2 à 3 weken tussen 10 °C en 22 °C

  • Lagering: 2 tot 20 weken tussen de 5 °C en 15 °C

  • Langere lagering geeft een mooier eindresultaat dan dezelfde tijd in de fles laten liggen.

  • Let wel: na een langere lagertijd is de gist minder actief dus misschien moet je extra bottelgist toevoegen.

Terug naar overzicht