Terug naar overzicht | |
Bezoek aan een mini craft brewery op Bonaire in november 2023 |
tww februari 2024 |
Door: Bert Tas | |
A In de supermarkt kan je voor 24 US dollar nog wel een doosje bier scoren maar dan wel de onbekendere B-merken. Als het bier inderdaad zo duur is, was mijn observatie dat het misschien wel zou lonen om hier een lokale brouwerij op te starten; niet dat ik dat van plan ben maar toch wel aardig om te onderzoeken. Via een kennis aldaar werden wij attent gemaakt op de ‘Sugarthief brewery’ (https://www.sugarthiefbonaire.com) en werd er een afspraak gemaakt om langs te komen. De brouwerij annex mini-restaurant/bar werkt in cycli van 3 en 4 dagen, waarvan 3 dagen worden besteed aan het reguliere brouwproces, inclusief schoonmaken en 4 dagen in het restaurant/bar. De eigenaar is een bijzonder aardige Amerikaan, afkomstig uit Texas, en hij runt met zijn partner dit mini-bedrijfje. Zijn trigger voor het starten van dit bedrijf was het feit dat hij zijn dagen niet langer achter een beeldscherm wilde doorbrengen en besloot te ontsnappen aan de ‘ratrace’ in het bedrijfsleven. Na een trektocht door Zuid Amerika besloten hij en zijn partner het roer om te gooien en zelf een business te starten. Naast mijn interesse in de brouwinstallaties en de producten, ging mijn belangstelling tevens uit naar het bedrijfsmatige aspect, met andere woorden kan je op deze kleine schaal een redelijk bestaan creëren? Door aanbieden van meerdere producten, (er wordt er ook mede [wijn gemaakt van natuurlijke bijenhoning], komboecha [gefermenteerde thee] gemaakt) in combinatie met de bar en het minirestaurant. Daarnaast wordt er ook nog zeer goede koffie van ter plekke gebrande rauwe koffiebonen geserveerd. Dit alles geeft een mooie mix van ambachtelijke producten die in een rustieke omgeving kunnen worden genuttigd. Het maischen wordt doorgaans in 3 fasen (temperatuur) uitgevoerd en hangt uiteraard af van het gewenste eindproduct. (Al dan niet gewenste restsuiker en/of esters.) Per enkele batch kan 150 liter bier worden geproduceerd en de vergisting vindt plaats in geïsoleerde ‘konische fermentors’ die met glycol op een constante temperatuur worden gehouden. De konische fermentor bevat een RVS spiraal waardoor de glycol wordt gepompt. De gist wordt afgetapt en maximaal 5 maal hergebruikt voor de volgende batches. De grondstoffenAls gist wordt alleen Kveik gebruikt en alle mout komt uit Duitsland/Heidelberg. De honing voor de mede plus de rauwe koffiebonen komen uit Colombia. Dan een vraag over de gedane investering: de totale RIMS-installatie inclusief regeling kost ca 20.000 USD volgens de eigenaar. Daar komen uiteraard de kosten voor de ‘konische fermentors’, de glycol koelinstallatie en de tapinstallatie nog bij. Over nieuwe producten en eventuele uitbreiding wordt wel nagedacht maar is op dit moment nog niet concreet. Een van de ideeën is om ook sterke drank zoals whiskey te gaan stoken, wat op zich in het verlengde ligt van het bierbrouwproces. Als men ooit op Bonaire komt is het bezoeken van deze ‘mini craft brewery’ dat zeker waard. Check nog even de website https://www.sugarthiefbonaire.com voor de producten en het juiste adres. |
|
Terug naar overzicht |