Terug naar overzicht

Zopie

tww januari 2024
Door: Gery Uijtenhaak

Op de valreep het recept en de werkwijze voor het maken van Zopie:

  • 2 flesjes bockbier, maakt niet veel uit welke. Bij dubbelbock, 10 gr extra suiker gebruiken.
  • 1 pijpkaneel of afgestreken theelepel kaneel
  • 1 kruidnagel of mespuntje gemalen(naar smaak)
  • 1 schijfje citroen
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 60 ml bruine rum

Doe het bier met de citroen, kaneel en kruidnagel in een pan. Breng temperatuur tot graad of 75/80. Laat het bier minimaal 30 minuten trekken. Wordt het wat langer, is dat niet heel erg.

Roer het ei los en meng goed met de basterdsuiker. Doe een klein beetje warm bier (3-4 eetlepels) bij het mengsel en roer dat even door. Voeg dan het mengsel al roerend toe aan het bier. Voeg de rum toe. Laat het bier nu nog 10-15 minuten staan. Zorg dat de temperatuur boven de 70 graden is (max 80). Eventuele bacteriƫn uit het ei zijn nu onschadelijk gemaakt. Voeg de rum toe. Wil je minder alcohol, dan kan je de zopie wat langer verwarmen, zodat de alcohol verdampt. Volg je het recept, dan is na die 15 minuten trekken (boven 75 graden) ongeveer 60% van de alcohol verdwenen (volgens een artikel op Google).

Vroeger stond de zopie (in wat grotere hoeveelheden) nog een hele tijd op een laag vuurtje, of misschien op een soort grote stoof. Als je een wat grotere hoeveelheid zou maken, is het geen probleem de zopie nog een tijd warm te houden. 60-65 graden is dan goede temperatuur.

Terug naar overzicht