Gezamenlijke brouwdag: Weizen
Za. 18 mei 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek

Weizen is een Duits tarwebier dat wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geserveerd in grote glazen, waarbij het romige schuim soms centimeters boven het glas uitsteekt. De smaak is zacht, romig en zoet, met weinig bitterheid. Je kunt aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan verwachten. De gist op de bodem van de fles wordt losgemaakt en meegeschonken, waardoor het bier troebel wordt en een vollere smaak krijgt. Weizen wordt gebrouwen met minstens de helft tarwemout en anders dan bij Witbier worden er geen kruiden aan toegevoegd.
Weizen wordt ook wel Weissbier, Weisse of Hefe Weizen genoemd, waarbij 'Hefe' gist betekent. De troebelheid en de belangrijke aroma's van kruidnagel en banaan komen voort uit de gist.
Weizen wordt vooral geassocieerd met Beieren in het zuiden van Duitsland. Lange tijd had de familie Von Degenberg het exclusieve recht om Weizen te brouwen, wat veel geld opleverde. Na het overlijden van Hans Sigmund von Degenberg in 1602, zonder erfgenamen, eiste de familie Wittelsbach het recht weer op. Koning Ludwig II verkocht uiteindelijk de brouwrechten aan Georg Schneider, die in 1872 de Schneider Weisse brouwerij oprichtte. Tot op de dag van vandaag brouwt deze brouwerij een breed scala aan Weizen-bieren, met het vlaggenschip als de Schneider Weisse Original Tap 7.

Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 4,5 - 6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles
Serveer het in een Weizenglas tussen de 6 en 8 graden Celsius. 
Enkele bekende voorbeelden zijn; Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier, Franziskaner Hefe Weissbier Naturtrub en Erdinger Weissbier.

De brouwdag vind plaats in bij familie van Duivenvoorde Turfspoor 57, Lisserbroek. Je kan ook een pakket bestellen en deze afhalen in Lisse broek zodat je op een ander moment kan brouwen. Natuurlijk is iedereen welkom om en kijkje te komen nemen en de brouwers aan het werk te zien. 

Inschrijven voor deze dag via de website in het leden menu.