Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww mei 2023
Door: Ben Jacobs

Zoals gewoonlijk ben ik door allerlei werkzaamheden en toestanden wat laat met mijn schrijven, zoals ook voor het aprilnummer. Al had ik toch een goede reden (vond ik). Plots bleek het een mooie vrijdag te worden en daarom zette ik ’s morgens, vol vreugde over wat komen ging, de brouwinstallatie buiten. De avond tevoren was ik laat thuisgekomen en had ik toch nog, na het lezen van het weerbericht, snel een giststartertje kunnen maken.

En gelukkig bleek, na twee bezoeken van mensen die graag wat vaten bij me wilden ophalen, dat ik weer veel ruimte in het tuinhuis had en daardoor kon ik snel alles opzetten. De zon scheen die dag dusdanig dat een petje op het hoofd nodig werd. Hier had ik lang op gewacht. De laatste tijd was het óf mooi weer én ik niet thuis óf het waaide en regende dusdanig dat ik niet buiten kon brouwen, terwijl ik er wel gelegenheid voor had. En buiten brouwen, dat doe ik nu standaard. En ik heb ook weer wat ander bier nodig. Een Stout dit keer. Het wort daarvoor laat ik altijd 75 minuten koken. Dit in tegenstelling tot wort voor blonde bieren, die ik 60 minuten kook. Misschien kan dat donkere wort ook wel minder lang aan de kook blijven. En dan doe je er gewoon wat caramout bij ter compensatie. Hmmm, weet ik nog niet, maar dat lijkt aannemelijk. Ik hoop dat er experimenten komen die iets aangeven over de optimale tijdsduur van koken, rekening houdend ook met energiegebruik. Ja, duurzaamheid zet je aan het denken. En uiteraard heb ik het water zo veel mogelijk hergebruikt, dat begrijpen jullie wel.

Maar, dat was mijn bijdrage voor het aprilnummer, waar ik een paar uur te laat voor bleek te zijn geweest. Mijn huidige bijdrage gaat meteen een van mijn laatste (en kortste) worden. Ja, dat is even schrikken (of niet natuurlijk, dat ligt eraan wat u graag leest). Maar na zo vele jaren columns schrijven (de eerste verscheen in het juninummer van 2009!) en ook een verhuizing naar elders in den lande, wordt het mijns inziens tijd dat anderen met frisse ideeën aan de slag gaan. Na de Water Special die we in juni uitbrengen (en door u de gehele vakantieperiode kan worden gelezen), leg ik mijn functie neer bij de mediacommissie. Verder geen nood, ik blijf lid en ik blijf brouwen, want ik ga een mooie hobbybrouwruimte elders inrichten. Maar mijn aanwezigheid bij 't Wort Wat! en de activiteiten van de vereniging krijgen minder toch wat prioriteit.
 
Proost, Ben

Terug naar overzicht