Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie

tww april 2023
Door: Michael Woolthuis

Heel langzamerhand begint er een beetje een zomerweertje aan te komen. Tijd om weer eens een zomerbiertje te brouwen. Zelf denk ik dan altijd aan een witbier. Heel vroeger was dat zo'n beetje het enige speciaalbier dat je op een terras kon kopen. Voor de toenmalige thuis brouwer was het niet echt een brouwoptie met als reden: ‘te simpel’, ‘geen smaakexplosie’ of ‘niet genoeg alcohol’. Tegenwoordig zie je het biertype bij steeds meer brouwerijen terugkomen. Wel meestal met exotische ingrediënten die het niet altijd lekkerder maken.

Onderstaand recept is een beproefd witbier. Niet een echte Belgisch wit maar een grensgevalletje. Wel een echt lekker wittig biertje wat vooral in een warm zonnetje prima de dorstige keel laaft.

Je kan met de basis van dit recept alle fruitige kanten op die je maar zou kunnen of willen bedenken. Ook kruiden kunnen heel goed. Niets houd je tegen. Ik ken zelfs een variant met hazelnootpasta die nog prima te doen was.

Groeten,
Michael

Recept voor april

Wittig

Receptgegevens

Stijl

Witbier

Batchgrootte

10 l

Kooktijd

45 min

Alcoholpercentage

4,9%

Begin-SG

1044

Eind-SG

1010

EBC (kleur)

8

EBU (bitterheid)

15

Brouwhuisefficiëntie

80%

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Waarde

Kooktijd

Viennamout

1000 g

6 EBC

 

Tarwemout

800 g

4 EBC

 

Maischwater

7,4 l

 

 

Spoelwater

7,1 l

 

 

Lublin hop

2 g

2 α, pellets

35 min

Koriander

1 g

 

5 min

Sinaasappelschil, zoet

2 g

 

5 min

Gist

Lalbrew Munich classic

 

 

Bottelsuiker 

5 g/l

 

 

Maischschema

70 °C  67 °C 78 °C
0 min. 60 min. 5 min.

Opmerking van de brouwer

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eind-SG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

  • Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 17°C en 22°C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C
Terug naar overzicht