Gezamenlijke brouwdag: Grodziskie
Za. 18 november 2023
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Deze dag gaan we een Grodziskie browuen. In 2015, na ruim 20 jaar gesloten te zijn geweest, werd de brouwerij in Grodzisk heropend onder de naam Browar Grodzisk en begon de commerciële productie van echte Piwo Grodziskie. Om hun Grodziskie te brouwen, gaf Browar Grodzisk aan Bruntal-mouten in Tsjechië de opdracht om op traditionele wijze op eiken gerookte tarwemout te maken door de natte mout te drogen met eikenrook. Ze werkten samen met Paweł Piłat, een hopteler buiten Lublin, om Tomyski-hop terug te brengen, zodat ze een historisch correcte versie van Piwo Grodziskie kunnen produceren. Browar Grodzisk stelt op zijn website dat Piwo Grodziskie uitsluitend in de plaats Grodzisk Wielkopolski wordt gebrouwen. Het wordt geproduceerd aan de hand van een traditioneel recept met lokaal bronwater, Grodzisk bovengist , op eikenhout gerookte tarwemout en Poolse hoppen uit de Lublin streek. Piwo Grodziskie wordt ook wel de Poolse Champagne onder de bieren genoemd door het hoge koolzuurgehalte, de hergisting op fles en zijn unieke smaak.

Bierstijl

Algemeen: Een licht gekleurd, laag-alcoholisch, sterk koolzuurhoudend bier met een dunne body en een combinatie van een op eikenhout gerookte smaak met een zuivere hopbitterheid.
Uiterlijke kenmerken: Helder, licht blond tot medium goudkleurig. Volle, onstuimige witte schuimkraag met uitstekende retentie.
Aroma: Laag tot gematigd eikenhouten rookgeur, een bacon/ham rooksmaak is ongepast. Licht pittige, kruidige of grassige hopgeur. Tarwegeur is vaak aanwezig. Lichte fruitgeuren (rode appel en peer) zijn welkom. Lichte zwaveltonen zijn acceptabel.
Smaak: Gematigd-laag tot gematigd eikenhouten rooksmaak, welke sterker kan zijn dan in de geur. De smaak is zacht, nooit scherp, en kan een zoetige indruk geven. Bitterheid is gematigd tot sterk en blijft hangen in de nasmaak. Bitterheid staat voorop met licht waarneembare pittige, kruidige of bloemige hopsmaak. Tarwe/graankarakter op de achtergrond. Lichte fruitsmaken (rode appel en peer) zijn acceptabel. Droge, frisse afdronk. Niet zuur.
Mondgevoel: Dunne body, droog en verfrissend. Hoog, prikkelend koolzuurgehalte. Niet alcoholwarmend.
Ingrediënten: Storting bestaat meestal volledig uit op eikenhout gerookt tarwemout, welke een ander – minder intens – rookkarakter geeft dan met op beukenhout gerookte mout. Wij zijn ook recepten tegengekomen met kleine percentages gewone (rode) tarwemout, beukenhout gerookte tarwemout en/of pilsmout. Als hop wordt Tomyski gebruikt, als alternatief kan Lubliner/Lubelski worden gebruikt. Een neutrale continentale bovengist met een medium-hoge vergistingsgraad, geen gisten met een fenolisch of sterk fruitig karakter.

Technische kenmerken

Begin SG:  1.028-1.032
Eind SG: 1.006-1.012
Alc. %: 2,5%-3,3% ABV
EBC: 5-12
IBU: 20-35
BU/GU 0,9
Koolzuur 3-3,6 Vol / 5,9-7,1 gr/ltr CO2

Let op; Voor brouwers op gas en afhalers zijn er geen beperkingen op aantal inschrijvingen. Afhalers kunnen hun mouten ter plekke zelf schroten. De schroot molens hebben een onderhoudsbeurt gehand en doen het  weer best.