Terug naar overzicht

Een grote gewaagde trede hoger

tww november 2022
Door: Thomas Westerveld

Tom Westerveld
Voor de leden die mij nog niet kennen: mijn naam is Tom Westerveld, 59 jaar en sinds 2008 lid van 't Wort Wat! Ik ben de eigenaar van Brouwerij De Gekroonde Merlet uit Heemstede. Sinds 1982 ben ik bekend met het proces van bierbrouwen. Ik heb deze kennis opgedaan gedurende de opleiding voor het slijtersvakdiploma. In 1994 rondde ik ook de opleiding voor het cafébedrijf af. Na vele omzwervingen volgde ik in 2008 de cursus Zelf Bier Brouwen bij Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat! Als hobbybrouwer brouwde ik al vele bieren met familie en vrienden. Eerst in een groepje van 4 man onder de naam Huisbrouwerij JATTwerk, met mijn broer John, goede vriend Arie, en mijn zwager Tom.

In 2021 heb ik de stap gezet om mijn bier commercieel in de markt te zetten. Ik krijgt hierbij hulp van mijn zwager Arie Laarman. Naast het zelf creëren van recepten en (thuis)brouwsessies met vrienden verzorg ik regelmatig op vrijwillige basis workshops bij Brouwerij De 7 Deugden.

Veel leden zullen ook de wens hebben ooit zijn of haar zelfgemaakte biertje in het schap van de supermarkt of op de tap in het bierlokaal te zien staan. Zo is dat voor mij niet anders geweest. Het is een behoorlijke grote stap waar nogal wat bij komt kijken. En je moet het zeker niet doen met de gedachte er rijk van te worden. De hobby, of liefde voor het maken van speciaal bier, moet te allen tijde voorop blijven staan.

EtiketPumpkinAle

Als geboren en getogen Heemstedenaar is het mijn bedoeling om jaarlijks een aantal bieren te produceren met Heemstede als inspiratiebron. Dan bedoel ik niet zozeer de recepten maar meer de geschiedenis van de plaats. Zo is de Merlet een Heraldisch wezen waarvan er zich zeven in het wapen van Heemstede bevinden. Zie hier de geboorte van een merk met bijbehorend logo. De kroon staat bovenop het wapen. Als contractbrouwer brouw ik nu mijn bier op grote schaal in Hillegom bij Brouwerij Klein Duimpje van Erik Bouman.

Het etiket van Glipper Gerstenat
Het etiket van Glipper Gerstenat
Vooralsnog gaat mijn voorkeur uit naar het brouwen van bier naar oude recepten, die ik dan enigszins aanpas of helemaal opnieuw ‘opbouw’, met het basisrecept in het achterhoofd uiteraard. Vanzelfsprekend sta ik ook open voor nieuwe probeersels. Zo hebben we onlangs een American Quad gebrouwen en staat er al 3 jaar op rij een succesvolle Mexican Lager in de koelkast. Als alles goed gaat zull

en we beide bieren het komende jaar commercieel uitbrengen.

Van het eerste bier, het Glippers Gerstenat, had ik al in 2020 en 2021 een proefbatch gebrouwen (De Glip was tot 1653 een buurtschap van Heemstede). Ook bij het creëren van dit recept, een American Pale Ale, ben ik in de boeken gedoken. De (term) APA is pas rond 1980 ontstaan volgens de geschriften, dus ben ik een recept gaan creëren met een vergelijkbaar smaakprofiel gebaseerd op een ouder bier. Hierdoor ben ik op het idee gekomen om gebruik te maken van enkele toevoegingen w.o. kalmoeswortel, gember en zoete sinaasappelschillen. Ik heb getracht een lekker fris doordrinkbare APA te maken. Sommigen zullen de toevoegingen en zeker de kruiden wat beter en sneller proeven dan anderen. In ieder geval is het bier zo geworden zoals ik graag wilde. ABV: 5.2% - IBU: 27 - EBC: 10

Het etiket van de Belvedère Bock
Het etiket van de Belvedère Bock
Mijn tweede commerciële bier is de Belvedère Bock geworden. De Belvedère is een uitkijkpunt, in dit geval die van het Groenendaalsebos in Heemstede. Men heeft de wens uitgesproken een nieuwe te bouwen. Het ontwerp hiervan staat op het etiket afgebeeld. Het is een DubbelBock met roast- en cacaotonen geworden. Wederom ben ik hiervoor in de boeken gedoken. Waar moet in ieder geval een origineel recept voor een Bock/Doppelbock aan voldoen? Voor het bottelen heb ik nog een zelfgemaakt extract van chocolade nibs toegevoegd. Chocolade, tarwe, Munich en ja, Melanoidin mout. De donkerste Bock kleur als het kan. ABV % tussen de 7.5 en 8.5. Ik kan in ieder geval zeggen dat voor mij mijn missie geslaagd is en ik wederom een bier op de markt gezet heb waar ik zelf voor de volle 100% achter sta. ABV: 8.1% - IBU: 36 – EBC: 68

 
 

Terug naar overzicht