Brouwen is vooruitkijken luidt een bekende brouwerswijsheid. Je moet wel want als je bier opraakt is de paniek niet ver weg. En met haastige aan paniek grenzende spoed brouwen levert meestal niet de beste resultaten op. Dus zo aan het begin van de lente ben ik in mijn gedachten alweer druk bezig met de eerste herfst- of winterbieren.
Zo ook onderstaand recept. Een deftige barley wine, gelagerd met bourbon-eikenchips. Een niet te moeilijk te brouwen recept met alleen een wat langere lagertijd. Wel met de US-05 wat een lekkere kamertemperatuurgist is. Dus je hebt weinig last van verplicht koelen of zo. Dit is er tevens één voor de clubkampioenschappen dus dat komt mooi uit.
Groeten, Michael
Recept voor April: BBW
Datum:
|
11 april 2022
|
Van:
|
Michael Woolthuis
|
Klasse:
|
D
|
Stijl:
|
Barley Wine
|
Receptgegevens
Recepthoeveelheid:
|
10 liter
|
alcoholpercentage:
|
11%
|
begin SG:
|
1099
|
eind SG:
|
1020
|
EBC (kleur):
|
40 EBC
|
EBU (bitterheid):
|
66 IBU
|
Kooktijd:
|
90 min
|
Brouwzaalrendement:
|
75%
|
Ingrediënten
Ingrediënt
|
waarde
|
hoeveelheid
|
kooktijd
|
bijzonderheden
|
Granen
|
|
|
|
|
Palemout
|
5 EBC
|
3600 gr
|
|
|
Carared
|
40 EBC
|
900 gr
|
|
|
Hop
|
|
|
|
|
Warrior
|
16.5 α
|
9gr
|
90 min
|
pellets
|
Warrior
|
16.5 α
|
9gr
|
20 min
|
pellets
|
Cascade
|
5.8 α
|
22gr
|
10 min
|
pellets
|
Toevoegingen
|
|
|
|
|
Bourbon-eikenchips
|
60gr
|
|
lagering
|
|
Gist
|
|
|
|
|
Safale US-05
|
|
1 zakje
|
|
|
Maischschema
69 °C
|
65 °C
|
78 °C
|
stort
|
60 min
|
5 min
|
Opmerkingen van de brouwre
- Hoofdvergisting: 1 à 2 weken op 18-28 °C
- Lageren: 6-26 weken op 5-15 °C
- De Bourbon-eikenchips tijdens de lagering toevoegen gedurende ongeveer 6 tot 8 weken. Ontsmet ze met een beetje alcohol. Als je goedkoop doet, dan een beetje jonge jenever en als je duur wilt doen bourbon of cognac.
|