Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (5)

tww maart 2021
Door: Theo van Eijden

Op de website van 't Wort Wat! bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

Dinsdag 9 maart 2021

Voornaam

Kristof

Vraag / opmerking

Besten,
Bij het recept van de Chimay Blauw op de website staat geen maisch- en spoelwater vermeldt. Toch zou ik hier graag achter willen komen omdat ik deze graag wil brouwen. Dus heeft u enig idee hoe ik hier achter kan komen? Misschien via de brouwers (Arjen Boekhorst en Gerrit Walraven) zelf? Ik heb hier geen contactgegevens van. Kunt u mij hiermee verder helpen?
Met vriendelijke groeten, Kristof Peene

Beste Kristof,

Er zijn een aantal vuistregels. Gebruik bij het maischwater altijd 3 liter per kg. Dus dat is eenvoudig uit te rekenen, 9,15 liter water. Voor het spoelwater moet je in ieder geval je verlies in de maisch compenseren, dat is ongeveer 0,98 liter per kg mout, totaal dus 2,44 liter. Het recept is voor 10 liter dus in ieder geval spoelen totdat je 10 liter in je kookketel hebt plus de mogelijke verdampingsverliezen, dat varieert per brouwinstallatie.

Omdat ik niet weet welke installatie je hebt stel ik deze op 2 liter. Dus aan het begin van de kook moet er 12 liter in je kookketel zitten. Let op: dit kan meer of minder zijn, hangt af van je installatie en werkwijze. Als je tijdens het brouwen deze gegevens noteert weet je goed waar je het volgende brouwsel aan toe bent. Je kan beter iets te weinig spoelen dan te veel. Toevoegen van water aan het einde van het brouwproces is makkelijk, er uit halen moeilijker.

Samengevat:

  • maischwater 9,15 liter
  • spoelwater (X):  9,15 - 2,44 + X liter = 12 liter. Spoelwater = 5,3 liter.

Met vriendelijke groeten,
Theo van Eijden

Terug naar overzicht