Terug naar overzicht

Recept van de maand

tww september 2020
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand
 
Zoals enige tijd geleden beloofd eindelijk weer eens een recept met paradijszaad. Ook wel: Aframomum melegueta of Maniquette peper of Paradijskorrels of paradise, of Malaguette of alligator peper of krokodillen peper of Guinee zaad genoemd.
Lastig want ik ben tot nu toe nog niet veel bieren tegengekomen waar het echt lekker in uit kwam. Of het was te overheersend of het klopte niet met de aanwezige hop smaken en aroma’s of ik vond het gewoon geen lekker bier. De enige bieren waar het echt goed bij past zijn wit- en weizenachtige bieren. Hierin kunnen de citrus tonen van het paradijszaad goed tot hun recht komen terwijl de peperachtige kenmerken dan weer een mooie tegenhanger vormen.
Precies wat de Doenkulparadijs dan ook is. Een beetje een tussen vorm. Te donker voor witbier, maar eigenlijk weer te kruidig voor weizen. Net geen natte zomer bier maar wel een erg lekker kou-en-sneeuw-loze-winter bier.
Volgens mij wordt dit bier ook erg lekker als je hem wegzet met een paar houtsnippers. Het liefste dan kaal frans eiken of slechts heel licht getoost eiken. Het hout wel goed ontsmetten want het bier bevat niet gloeiende hoeveelheden alcohol dus een vieze smaak besmetting is zo opgelopen.
 
En net zoals voorgaande keren hoort ook bij dit bier wat te eten, lees daar voor het stukje van de inKoopkcommissie.
 
Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:
September: Doenkulpielsie
Oktober: Doenkulparadijs
November: DoenkulHelles
December: Doenkulapa
Januari: Doenkulsaison
 
Wegens coronialistige praktijken ligt het hele pakket maken en leveren een beetje op z’n poeperd.
Wel kan je de ingrediënten bestellen bij Brouwmaatje en als je het John heel lief vraagt is hij misschien bereidt om het als pakket te leveren. Dit alles kan hij dan ook via de posterijen naar je toe laten komen.
 
Groeten,
Michael
 

Doenkulparadijs

klasse: A
stijl: Witbier

Beschrijving

De derdevan een reeks bieren uit de doenkul klasse. Beetje zelf verzonnen term voor bieren die haast binnen een biertype vallen maar eigenlijk een beetje te donker zijn. Er volgen er meer. Type als zoekterm maar doenkul en vind ze allemaal.

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 4.9 %
begin-SG: 1046
eind-SG: 1013
EBC (kleur): 17.0
EBU (bitterheid): 14.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pale Ale mout 1070 gr   9 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwevlokken 530 gr      
Tarwemout (licht) 320 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Swaen©Melany 210 gr   70 EBC Leverancier: Swaen
Galena hopbloemen 3 gr 60 min. 15.6 α Bloemen  
Saaz hop 12 gr 15 min. 2.5 α Bloemen  
Koriander 1 gr 5 min.    
Sinaasappelschil, gedroogde 2 gr 5 min.    
Paradijszaad 1 gr 5 min.    
Safbrew WB-06 1     Leverancier: Fermentis
Maischwater 8.7 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 7.9 ltr     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker 7 gr/ltr      

Maischschema

71 °C 67 °C 78 °C
stort min. 60 min. 2 min.
Terug naar overzicht