
Westvleteren 12 (kloon) op de Brouwdag van 16 november 2019

De inschrijvingen gaan zeer voorspoedig. Het wordt weer gezellig.
Voor eenieder die niet op de clubavond van eind September was. Op deze avond hadden wij op bezoek van: Dr.Ing. Ferdinand Meeus. Hij ging ons vertellen hoe je een goed belgisch bier brouwt. Nu zijn er vele aspecten te sprake gekomen, maar ik beperk mij op dit moment even tot enkelen welke voor mij van grootste waarde lijken. En met welke ik dit bier wil laten brouwen. Het staat eenieder uiteraard vrij het te doen zoals hij goeddunkt.
- Meet eens vanaf het begin maischen elke tien minuten je SG en zet deze in een tabel. Niet alleen zul je zien (wanneer je dit grafisch uitzet) dat je een mooie parabolische kromme krijgt maar het geeft ook mooi aan of je maisch eigenlijk wel tot een einde (lees maximale omzetting van zetmelen in suikers) is gekomen. Zelf hebben wij dit eens een keer gedaan tijdens het brouwen van de sterke
- Voor een optimale extractie word een maisch van 90 minuten op 63 graden door hem aanbevolen. De belgen houden van makkelijk en toch economisch aantrekkelijk. Dit gaan wij ook doen. Het effect van eventueel langer doormaischen is dan goed te meten.
Voor alle brouwers: Het is een pittig biertje met een flinke moutstort. Hou hier rekening mee met de inhoud van je pan. Als ie verkocht is voor een 30L versie bv, zou ik voor de 20 gaan.
Schrijf je snel in zodat we wat meer tijd hebben om alles te regelen.