Terug naar overzicht

Van het bestuur, juni 2019

tww juni 2019
Door: Walter Bakker

ONK

Het weekend van 17, 18 en 19 mei waren er weer de keuringen voor het ONK editie 2019, die dit jaar zoals jullie weten door onze club georganiseerd worden. Daarom waren de keuringen voor het ONK dit jaar in Hoofddorp; de uiteindelijke keuringen in de Boerderij terwijl de bieren gesorteerd en opgeslagen waren in Lisserbroek. Vanuit onze club waren de keurmeesters Nico van Kampen, Theo van Eijden, André van der Zee, Gery Uijtenhaak, Martin Peerdeman en ikzelf actief. Daarnaast waren onze leden Patricia en Chris Talbot aanwezig om het laatste deel van hun bierkeurmeesterscursus af te ronden met een drietal stewardships, een soort meeloopstage.

Er waren 570 bieren ingeschreven voor het ONK en de logistieke organisatie daaromheen is best wel een hele toer. De bieren moeten natuurlijk eerst ingeschreven worden, wat dit jaar een stuk makkelijker ging met de software die Ernst de Moor hiervoor geschreven heeft. Daarna moesten de bieren vanuit het hele land opgehaald worden en naar Lisserbroek gebracht worden. Hier werden de bieren uitgesorteerd per keurmeester, gekoeld en naar de Boerderij gebracht ter keuring. In de Boerderij moesten de keuringstafels klaargezet worden en elke keurmeester van de juiste bieren voerzien worden. De keurmeesters werden meerdere keren van eten voorzien, waaronder een warme maaltijd (met dank aan Wilma Wurpel). Het deel van de keurmeesters dat bleef overnachten moest naar Haarlem gebracht worden en ’s morgens weer opgehaald worden (en dat twee keer). Na afloop van de keuringen moesten alle bierresten opgeruimd worden, alle overgebleven bierflesjes geleegd en de kratten met lege flessen weer ingeleverd worden. Dit alles werd georganiseerd door een groep leden onder aanvoering van Hank Lucas en is uiteindelijk onberispelijk verlopen. Heren en dame, dank hiervoor!

Voor het eerst werd er bij deze keuringen gebruik gemaakt van digitale keuringsformulieren, wat het keuren een stuk makkelijker en sneller maakte. Ik denk ook dat de terugkoppeling naar de brouwers hierdoor beter is geworden. Ook deze software is door Ernst geschreven.

Zaterdag 6 juli is de prijsuitreiking van het ONK, wat we gecombineerd hebben met het Hoppig Hoofddorp festival dat dat weekend plaats vindt op landgoed de Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Iedereen is natuurlijk uitgenodigd om dit mee te kunnen maken. Verdere informatie is te vinden op de site van het ONK (www.onkbrouwen.nl/onk2019) of op de site van Hoppig Hoofddorp (www.hoppigbierfestival.nl) . Tijdens deze dag zijn er ook een aantal leuke lezingen, naast natuurlijk de bieren van een aantal commerciële brouwerijen waaronder La Trappe, die onze vereniging sponsort met een aantal vaten bier.

Afgelopen clubavond

Het vullen van afgelopen clubavond was toch nog weer een hele toer. In eerste instantie zou de avond gevuld worden met een presentatie van een brouwerij maar helaas kon dat niet doorgaan. Ook een geplande presentatie over gist kon niet doorgaan, waarna we besloten hebben een later in het jaar geplande presentatie over het maken van giststarters versneld in elkaar te zetten, in samenwerking met de kwaliteitscommissie. Theo van Eijden en Frank Huitema hebben de ins en outs van het maken van een gisttarter gepresenteerd en gedemonstreerd. Vanuit de kwaliteitscommissie vinden we dat het maken van een giststarter een basistechniek is die alle brouwers moeten beheersen. Dit is natuurlijk niet altijd nodig als je droge korrelgisten gebruikt maar als je vloeibare gisten gebruikt of gist wil opkweken vanuit een flesje noodzakelijk om een goed bier te krijgen. De kwaliteit van het bier wordt hier echt een stuk beter van. De presentatie is terug te kijken op de documentenpagina op de site (na inloggen onder de ‘voor leden’ tab).

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn en met de proeftafel, vakkundig geleid door Theo van Eijden en Gery Uijtenhaak.

Komende clubavond

De komende clubavond wordt er een lezing gegeven door Ard Jan Grimbergen over de invloed van de temperatuur op de vergisting. Wat doet het met de smaak van het uiteindelijke bier en hoe kan je als thuisbrouwer hier invloed op uitoefenen. Dus als je op het vervolg van het maken van een giststarter meer wilt weten over het vergisten, kom dan naar deze presentatie. In het najaar zal Jan Wurpel nog een meer algemene presentatie geven over gist. Zoals hierboven al gezegd, is het vergisten een belangrijk proces dat de kwaliteit van het bier in grote mate beïnvloedt en waaraan we dit jaar ook extra aandacht willen geven.

Barbecue

Vrijdag 30 augustus is er weer onze jaarlijkse barbecue, die dit jaar in het teken staat van het 25–jarig bestaan van de vereniging. Dit willen we vieren met goed eten, goed bier en live muziek. We hebben een echte grill master uitgenodigd om voor ons de lekkerste ribben te grillen (en ander vlees). De lekkerste bieren van het ONK en een mooie band met live muziek gaan het geheel compleet maken. Daarnaast hebben we ook nog een aantal bieren van de tap en ook lijkt het ons leuk als je, net als vorig jaar, een aantal van je eigen bieren meeneemt en laat proeven aan je collegabrouwers. Je kan je reeds aanmelden en vergeet het dus niet.

Aangezien dit clubblad alweer de laatste is voordat de vakantieperiode begint, wens ik iedereen een goede vakantie en zie ik jullie hopelijk op de barbecue op 30 augustus.

Terug naar overzicht