Terug naar overzicht | |
Het creatieve potentieel van korianderzaad |
tww oktober 2016 |
Door: Donovan Larmonie | |
Voor het brouwen wordt korianderzaad, de gedroogde vruchten van de Coriadrum Sativum plant, meestal geassocieerd met de Belgische witbieren. Deze veelzijdige smaakmaker wordt ook gebruikt in saisons, goses en zelfs volle Belgische bieren (Rochefort 10 maakt gebruik van slechts een kleine hoeveelheid voor een lichte citrus complexiteit). Voor een ingrediënt dat wordt gebruikt in zulke kleine hoeveelheden kan het zorgen voor mooie smaken, maar bij verkeerde doses kan het de smaak van een prima bier jammergenoeg bederven. Dus, laten we eens kijken hoe dit kruid te selecteren, voor te bereiden en te gebruiken zodat koriander het best tot zijn recht komt in je bier. Er zijn twee veel voorkomende varianten van koriander dat de meeste thuisbrouwers kunnen aanschaffen: Europese en Indiase koriander. De onderliggende smaken van de twee zijn vergelijkbaar, maar er is genoeg verschil tussen de twee dat het de moeite waard is om de juiste variant te kiezen voor het gewenste effect. De Indiase koriander geeft een bijna merkwaardige citrus toets, met intense citroen en limoen smaken en wat sinaasappel op de achtergrond. De Europese variant (de meest voorkomende en vaak gewoon aangeduid als "koriander") heeft een citrus toets maar deze wordt aangevuld met een heerlijk kruidige aroma's met een duidelijke peper en rozemarijn toets Als je zin hebt om met koriander te experimenteren kan je het volgende proberen. Net als in de Indiase keuken kun je de koriander zaden verhitten (droog bakken) in een koekenpan voordat je ze aan de kook toevoegt. Het licht roosteren van de zaden geeft veel meer van de natuurlijke aroma's die binnen de kern van het zaad zitten. Dit geeft een unieke kruidige diepte aan de smaak van het bier.
Bron: Eric Reinsvold, Craft Beer and Brewing Magazine |
|
Terug naar overzicht |