Terug naar overzicht

Delirium, maart 2016

tww maart 2016
Door: Peter Hompe

(h)op!!

Zijn we net lekker op weg naar recordaantallen nieuwe nóg specialere biertjes, gebrouwen met uitgelezen combinaties van de meest exotische hoppen, worden wij (amateur)brouwers en bierdrinkers (ja… geef het maar toe) getroffen door de meest vreselijke ramp die ons kan overkomen. De hop is op!! Ik kwam erachter nadat ik een tweetal stukjes uit (alweer) de Volkskrant heb gelezen, waar ik door Li op attent werd gemaakt. De eerste, ‘De hop is op’, door Joris Zwetsloot (ik verzin dit niet) en de tweede, ‘Tekort aan hop dreigt voor speciaalbierbrouwers’ door Silke Spierings. Beide stukjes verschenen op 4 maart in eerder genoemde krant.

Nou was ik persoonlijk nog niet getroffen door het hop tekort, want ik heb een klein voorraadje hop in een vriezer van een oude koelkast op zolder en ik kon er dus wel een beetje om lachen. Maar stel dat je wilt gaan brouwen met bijvoorbeeld Amarillohop en die heb je niet liggen. Dan moet je dat kopen en dát zou wel eens tegen kunnen vallen, zegt Peter Rouwen van brouwerij Noordt in Rotterdam in het stukje van Joris. Hij zegt dat er twee problemen zijn: 1) een groot deel van de oogst zou mislukt zijn door droogte en 2) door een explosieve vraag naar speciaalbieren waar, aldus Rouwen, 'zoveel hop in zou zitten, dat het aan je verhemelte zou moeten blijven plakken'. Ik denk dat ik dus niet de juist bieren drink, want ik hou van bier met veel hop, maar ik heb nog niet één keer een blaadje van een hopbel van mijn verhemelte hoeven peuteren.

Verder zegt hij dat we te maken hebben met een dubbel probleem: 1) niemand had verwacht dat de vraag naar deze speciaalbieren zo’n hoge vlucht zou nemen en 2) vreemd… in dat artikel komt er eigenlijk geen tweede probleem naar voren. Wel geeft Rouwen nog de hipsters de schuld. Maar dat kleine groepje mensen kan toch niet al die hop hebben opgemaakt? HIj zegt verder dat er ook ‘etiketbrouwers’ zijn, die een recept verzinnen en dat bier dan bij een of andere brouwerij laten brouwen. Daarbij heeft 'iedereen hop nodig en het liefst van een speciale soort'. Het gevolg: 'hopsoorten die een paar jaar geleden nog koeienvoer waren, gaan nu voor tientallen euro's per kilo over de toonbank.' Ik kan me niet voorstellen dat je een hop gaat kweken om dat als koeienvoer te gaan verkopen, maar ala. Dan zou ik persoonlijk liever een veld met gras aanleggen en de koeien daar op laten lopen, maar wat weet ik nou van koeien. Maar dat die hop duur verkocht wordt is natuurlijk wel weer interessant.

Het andere stukje dan. Dat heeft als kop 'Tekort aan hop dreigt voor speciaalbierbrouwers' geschreven door Silke. Dus eigenlijk zegt Silke dat de hop nog niet op is, maar dat het bijna zover is. Even verder lezen. Volgens Silke hebben de grote brouwers, zoals Heineken, niets te vrezen, want die leggen hun hopinkoop vast. Nee... het zijn de kleine brouwers die getroffen worden want 'die nemen wat er over blijft'. Is dat zonder te betalen dan? Dat wordt niet verteld.

Dan de oorzaken, want daar heeft Silke ook een mening over. Het komt door de slechte oogst als gevolg van de droogte van afgelopen zomer. So far so good, de schrijvers zitten nog op één lijn. Maar dan… 'het zijn de cafégangers die en masse speciaalbieren bestellen in plaats van een pilsje of rode wijn' en dát zijn dus de schuldigen. Heb ik die oproep op vleesboek gemist of zo? Nou zie ik rode wijndrinkers niet zomaar ineens een IPA van die brouwerij-met-400x-zo-veel-hop-als-andere-brouwerijen gaan drinken, dus hoe zit dat?

Verder schrijft Silke dat Constant Keinemans, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief, zegt dat er nu twee keer zoveel speciaalbier wordt gebrouwen als 7 jaar geleden. Om welke speciaalbieren het gaat wordt niet duidelijk, maar klaarblijkelijk zit daar veel hop in want: 'In speciaalbieren zit 10 tot 20 keer zoveel hop als in pils' en 'al deze zaken opgeteld maken een dringend tekort'. OK, dus daar staan we nu. Geen hop meer aan de ranken, laat staan in de schappen, maar voorlopig nog wel in de bieren. Niks aan de hand, toch?

Beide stukjes quoten Pieter van Rooij van 'Selected Brewing Ingredients' en die zegt dat 'de hop 10 tot 300 procent duurder is geworden'. Kijk daar heb je dat weer. Er is GELD mee te verdienen. Verder zegt Keinemans, 'dat het een goede optie zou zijn meer hop in Nederland te gaan telen om minder afhankelijk te worden van hop uit het buitenland'. En dát is de spijker op zijn kop. Weg met die koeien, ploeg om die grasweiden en laat er hop groeien. Het liefst al die exotische soorten uit Nieuw Zeeland en zo, áls die hier al willen groeien tenminste. Nee, wacht, laten we het groter aanpakken. Polder in die Markermeer en zet daar alleen nog maar hop neer. Nederland levert hop aan de wereld!

Ik heb al jaren hop in de tuin staan en omdat we dat plantje destijds zomaar een beetje in een gegraven gat in de tuin hebben gezet, staat die hop nu overal in de wijk. Kijk en die hop ga ik dus oogsten en (zeer) duur verkopen, komende herfst! KA-CHING!!

Overigens geeft Peter Rouwen als laatste in het stukje van Joris nog aan, dat 'ze nu komen aanzetten met gebakken vleermuizenbier' en dat hij dat te ver vindt gaan. Ik zou dat wel eens willen proeven. Weet iemand waar je dit kunt krijgen? Volgende smaak wordt dan zeker krokodillenlullenleer?

Peter

Terug naar overzicht