Terug naar overzicht

BB?

tww februari 2016
Door: Jean-Pierre Bylard

Die twee hoofdletters zullen de ‘jonkies’ van 50 jaar of jonger niets zeggen. Nee, de jongens die ouder zijn, zo vanaf 50 jaar tot mijn leeftijd, herkennen soms in die letters iets dat ze menige ‘warme ogenblikken” heeft bezorgd. ‘BB’ stond voor Brigitte Bardot, hèt Franse sekssymbool van de vijftiger jaren. Ze had twee flinke B… (‘jongens’) die ze graag, nèt niet toonde.

Nee, hier wil ik het niet hebben over die ‘BB’ maar over onze ‘Brave Brouwers’. Ik moest daar onmiddellijk aan ze denken toen ik een uitzending zag van ‘Keuringsdienst van Waarde’ over wijn.

Al eens eerder heb ik gezegd, dat ik heel lang wijn gemaakt heb. Van druiven, uiteraard maar ook van andere vruchten want die vallen ook binnen de definitie van wijn. Namelijk: alcoholische drank verkregen door het laten gisten van vruchten. Het begin is wat anders dan bij het brouwen maar eenmaal in de fles gaat er een waterslot op en is het wachten totdat de gisting is afgelopen en het bezinken van de gistcellen. Je strijdt ook tegen de fruitvliegjes en tegen besmetting door smerig gereedschap. Verder duurt het veel langer voordat het drinkbaar is.

Het enige dat ik als amateur wijnboer gebruikte was: suiker om het alcoholgehalte wat te verhogen, sulfiet voor de ontsmetting van het fruit en materialen en pecto-enzymen om de celwanden van voornamelijk appels en peren open te maken om het sap vrij te krijgen voor de vergisting.

Zie je op de etiketten van bierflesjes keurig staan welke ingrediënten er gebruikt zijn; bij wijn staat er alleen: “bevat sulfiet”. In de uitzending werd duidelijk dat er voor de grote wijnhuizen (châteaux) wel 60 (!) verschillende toevoegingen zijn toegestaan: kleurstoffen, oplosbare houtsmaken, vislijm, bentoniet, zuurregelaars, enz. Een onvoorstelbare lijst middelen. Niets daarvan is vermeld op het etiket. Waarom het er niet op staat? Om de gebruiker het gevoel te geven dat ze een “eerlijk en natuurlijk” product drinken, zei een Franse wijnboer.

Wat zijn wij dan ‘Brave Brouwers’. Gerst, hop, kruiden en gist. Alles wat we bij het bierbrouwen gebruiken zetten we òf op het etiket, òf staat in het recept. We mogen trots zijn op wat wij brouwen, hetzij voor onszelf, hetzij voor de commercie. Het is een eerlijk product met natuurlijk grondstoffen.

Het ‘Prosit of proost’ klinkt dan heel wat eerlijker dan: ‘Santé’.

Terug naar overzicht