Terug naar overzicht

Temperatuurgecontroleerd vergisten

tww december 2015
Door: Theo van Eijden

Wil je een goed bier brouwen dan is de beheersing van de vergistingtemperatuur van groot belang. Hierbij is een oude koelkast onontbeerlijk. Het mag gerust een oude zijn want deze koelkast staat maar een paar dagen per jaar aan en dan is energie efficiency niet heel belangrijk. Groot voordeel is dat je in deze koelkast de hoofdvergisting en het lageren kan laten plaatsvinden, waarbij temperatuur voor de hoofdvergisting tussen de 18 en 22 °C en de lagering rond de 5 °C plaatsvindt. Let op dat je aan de ondergrens van het temperatuurgebied van de gist moet vergisten om te voorkomen dat er zich teveel esters en dus fruitige tonen gaan vormen in je bier.

Gecontroleerd vergisten

De temperatuurregeling geschiedt als volgt: in de koelkast hangt een temperatuurvoeler die de temperatuur in de koelkast meet en doorgeeft aan een regelaar. Op de regelaar is de temperatuur ingesteld waarop de koelkast aan gaat. Dus meet de voeler een te hoge tempratuur dan schakelt deze de koelkast in en bij bereiken van de gewenste temperatuur schakelt de regelaar de koelkast weer uit. De temepratuurregelaar is een zgn. STC1000. Deze is te koop via internet maar onze eigen Brouwmaatje kan deze ook leveren. De temperatuurregelaar kan ook een tweede schakeling bedienen. Dit is vaak een gloeilamp of verwarmingselement. Bij het zakken van de temperatuur onder een bepaalde waarde schakelt dus de verwarming in.

Nu is deze regelaar leuk, maar moet nog wel in een behuizing worden ingebouwd om er maximaal van te kunnen profiteren. Op bijgaande foto zijn duidelijk de drie gekleurde stekkerdozen te zien. Blauw is voor de koeling, rood is voor verwarmen en wit is voor de constante voeding. Op de blauwe sluit je dus de stekker van de koelkast aan, op de rode stekker de verwarming en op de witte stekker sluit je een ventilator aan, zodat de lucht voldoende kan circuleren.

Op dit topic op Hobbybrouwen.nl dat mij heeft geïnspireerd, kan je veel meer informatie vinden; http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17829.625.html

Ook andere vormen van inbouwkasten zijn er te zien, kies er zelf een uit die het beste bij je past.

Gecontroleerd vergisten

Bovenstaand een aansluitschema. De constante voeding voor de ventilator is hierin weggelaten. Deze moet zijn: bruin, blauw en geel/groen. Zie ook de foto’s.
Gecontroleerd vergisten Gecontroleerd vergisten

Gecontroleerd vergisten

Boodschappenlijst

Conrad.nl

 • Bestnr.: 521906-89

Behuizing kunststof/aluminium AUS 33 

 • Bestnr.: 740158-89

Miniatuuraansluitstekker voor thermo-elementen 0220 0006

 • Bestnr.: 740246-89

Miniatuuraansluitstekker voor thermo-elementen 0220 0135-01

 • Bestnr.: 624005-89

Installatie Veiligheidswandcontactdoos Wit IP54 

 • Bestnr.: 624006-89

Installatie Veiligheidswandcontactdoos Blauw IP54

 • Bestnr.: 624009-89

Installatie Veiligheidswandcontactdoos Rood IP54

 • Bestnr.: 501638-89

Apparaat inbouwstekker

 • Bestnr.: 621535-89

Aansluitkabel, is gelijk aan een aansluitkabel van PC

 • Bestnr.: 524078

Kleine zekering 5x20mm traag 10,0A

Overig

 • Gloeilamp of verwarmingselement
 • PC ventilator 220 V.
 • Lasklemmen
 • Oude koelkast

STC-1000, bedieningshandleiding

F1:   Instellen van de gewenste vergistingstemperatuur

Houd de S-knop ingedrukt, totdat F1 verschijnt. Laat nu de S-knop los. Met de pijltjestoetsen kun je nu de menu’s F1 tot F4 doorlopen. Als F1 verschijnt, houd dan de S-knop ingedrukt, en bepaal met de pijltjestoetsen de gewenste vergistingstemperatuur. Als je die hebt ingesteld, laat je de S-knop los, en drukt op de aan/uit-knop om je keuze vast te leggen. Doe je dat laatste niet, dan zal de STC-1000 je instelling NIET bewaren!

F2:   Instellen van de marge. (Differential)

Als je bijvoorbeeld de vergistingstemperatuur hebt ingesteld op 18 graden, en de temperatuur wordt 18,1 graden, dan zou de STC-1000 de koeling inschakelen. Bij dergelijke kleine temperatuurschommelingen willen we dat niet. De STC-1000 wordt dan overactief! Daarom stellen we een marge in van bijv. 0,5 graden. De STC-1000 komt dan pas in actie bij 18,5 graden (hij gaat koelen) en bij 17,5 graden (hij gaat verwarmen). Deze marge stel je in onder het menu F2. (Werkwijze als bij F1 omschreven.)

F3:   Afkoeling een aantal minuten uitstellen

Als de koeling te vaak moet inschakelen is dat schadelijk voor de compressor van de koelkast. Om schade te voorkomen kun je onder F3 het aantal minuten instellen, dat de koelkast moet wachten, voordat hij begint te koelen. (bijvoorbeeld 5 minuten). Raak dus niet in paniek als de temperatuur oploopt en de koeling slaat niet meteen aan! Dat heb je bij F3 bewust ingesteld! (Werkwijze als bij F1 omschreven)

F4:   Kalibreren van de temperatuursensor

Het is gewenst dat de sensor de juiste temperatuur aangeeft. Dat is niet altijd het geval. Daarom moet je de STC-1000 hierop testen, voordat je hem voor het eerst gaat gebruiken. Doe wat ijsklontjes in een beker met water en laat 5 minuten staan. Dompel nu de sensor in dit mengsel van smeltend ijs en water. De aangegeven temperatuur moet nu exact 0,0 graden zijn. Wijkt de temperatuur af, dan kun je dat in F4 corrigeren. (Werkwijze als bij F1 omschreven)

Naschrift van de redactie

Om het apparaat te laten voldoen aan de Low Voltage Directive (laagspanning richtlijn) van de Europese Unie dienen alle aanraakbare metalen delen (in dit geval front en achterpaneeltje) van het apparaat te worden verbonden met de aarde (geel/groene draad). Dit is een wettelijke veiligheidseis. Is dit gebeurd, dan zie ik geen reden waarom het apparaat geen CE logo-tje zou mogen dragen. Ben Uijtenhaak.

Terug naar overzicht