Terug naar overzicht | |
Gist wassen |
tww november 2015 |
![]() |
|
Een goede manier om voldoende gist voor je volgende brouwsel te verkrijgen is het hergebruiken van de gist van een vorig brouwsel. Je kunt niet zomaar het gist depot van de bodem van je vergistingvat gebruiken. Hierin zitten verontreinigen die de smaak negatief kunnen beïnvloeden. Je wilt alleen de gist hergebruiken en niet de hop- en eiwitresten. Zeker als je een mooie gist hebt en deze nog een keer wilt gebruiken is dit een goede methode. We blijven natuurlijk ook Nederlanders dus het mag gezegd worden: het bespaart ook kosten in de aanschaf van gist. Het is een eenvoudige methode die, als je schoon werkt, goed is toe te passen. De dag van overhevelen van het gistvat naar de mandfles is het moment om deze actie uit te voeren. In het hoofdvergistingvat is voldoende gist aanwezig. In de mandfles blijft na de lagering veel minder gist achter. Wat heb je nodig?
Stap voor stap werkwijze
Deze potten kun je ongeveer 3 maanden bewaren. Maak hier voor gebruik wel eerst een giststarter van. Nuttige linksHier nog een paar links naar instructievideos om het nog eens rustig te aanschouwen: |
|
Terug naar overzicht |