Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww september 2015
Door: Ben Jacobs

GerstUitbreiding van je brouwset. Het overkomt ons allemaal. Was het bij mij een koelkast en vorig jaar een vacumeer apparaat (zelfs al mijn kruiden en houtsnippers zijn nu vacuüm verpakt), nu is het weer een pH meter. Maar nog veel leuker zijn de contacten die je legt met deze hobby. Die zijn zeer plezierig en leiden automatisch weer naar ……. uitbreiding van je brouwset.

Zo had ik een tijd geleden Jean-Pierre (jawel, hij die het gouden toetsenbord won) op bezoek om samen te brouwen en hem wat kennis over te dragen, nu was ik bij hem in de leer als het gaat om houtbewerking. Als hobbyist heeft hij al heel wat kasten, kisten en bedden gebouwd en tegenwoordig hangen er dus diverse modellen van roerstokken bij hem in zijn brouwwerkplaats, zijn voormalige garage zal ik maar zeggen.

Jean-Pierre liet me de papieren mallen zien, die hij allemaal al had gefabriceerd en ik koos er een uit. Een stok in de vorm van een aar van gerst. Het trekken van de lijnen op een beukenhouten plankje, dat viel nog mee (het moeilijkste, het ontwerpen was nu eenmaal al gedaan). Maar daarna overstelpte Jean-Pierre me met werkbanken, zaagspullen, vijlen en een hele hoop adviezen. En zette me aan het werk. En zo kwam het dat ik thuis kwam met een hoop kennis over zijn familie en een mooi nieuw onderdeel van mijn brouwset.

Nu heb ik nog wel een namiddag staan schuren om een spiegelgladde stok in de hand te hebben, maar net als het lageren van je flessen, leidt geduld je naar een zeer bevredigend resultaat.

Ook heel bevredigend was zijn fruitvliegenval die ik nu thuis inzet: in een dag tijd zaten er bijna 30 fruitvliegen in (ik wist niet eens dat er zoveel in mijn huis rondvlogen). En zo simpel, wat kleine gaatjes in een waterflesje, beetje appelazijn, water en zeep erin en voor de vlieg is er geen weg terug, hij verdrinkt jammerlijk. Lees zijn beschrijving want het staat in dit clubblad!!!

Maar nog even terugkomend op de brouwset: deze kan dus vele vormen aannemen. Ik heb handige spullen gemaakt en verzameld, maar verder werk ik nog steeds met drie pannen, een thermometer en mijn gasfornuis (persoonlijk vind ik recept ontwikkeling veel leuker dan de technische kant van de hobby). Maar een aantal onder ons is verder gegaan en heeft het gezocht in (semi) professionele installaties, gadgets om alles te meten en bij te houden, etc . De wat oudere leden onder ons herinneren zich vast nog dat Jan Willem Fukkink een complete zelfbouwinstallatie binnenreed op de clubbrouwdagen. Dat kan hij niet meer, want zijn installatie groeit met het jaar naar grotere hoogtes toe. Maar we zien nog steeds nieuwe ontwikkelingen binnen de club. En die gaan we in oktober eens extra belichten. Dan ligt er weer een nieuwe special voor u klaar. Over brouwinstallaties dus. Wellicht denkt een enkeling nu: ho, daar moet mijn verhaal ook bij. Prima, stuur maar in.

Proost, Ben

Terug naar overzicht