Terug naar overzicht

Delirium, juni 2015

tww juni 2015
Door: Peter Hompe

Bier!

Het kan niemand ontgaan zijn: bier is weer populair. En niet alleen pils. Nee, alle soorten bier zijn populair, hoewel het aantal IPA’s fenomenaal is. Ik zie om me heen: pils, radler met/zonder alcohol, rosé (maar die was er al even) blond, dubbel, tripel, quadrupel, wit, weizen en nog veel meer. Te veel om op te noemen! En het is juist de groep ‘en nog veel meer’ die het interessant maakt op het ogenblik. En als ik zeg ‘ik zie om me heen’, dan bedoel ik echt óveral. Quote: “De cijfers van het Bierburo, een organisatie die zich sterk maakt voor de Nederlandse biercultuur, ondersteunen in ieder geval de toegenomen vraag. Volgens de organisatie zijn er nu 217 brouwerijen, twee jaar geleden waren dit er nog 123.”

Het mooie hiervan is dat dus helemaal je niet ver hoeft te gaan om een ‘speciaal’ biertje te vinden. Dat komt omdat ook supermarkten merken dat er meer vraag is naar speciaalbier en op voorhand hun schappen voorzien van bieren die tot voor kort alleen bij de echte bierspeciaalzaken te krijgen waren. Dus je neemt het gewoon mee tijdens de wekelijkse boodschappen bij de supermarkt die je toevallig bezoekt.

IPA bij Albert Heijn in het schap. Op zichzelf al bizar, maar dan verwacht je er één van de gevestigde merken. De Grolschen en Branden bijvoorbeeld. Want ook deze merken genieten mee van de niet te lessen dorst van de Nederlanders. Maar nee, althans… ja die zijn er ook, maar veel mooier nog, er staan bieren van brouwerijen die tot voor kort alleen bekend waren bij de bier kenners/liefhebbers. Ineens wil dus iedereen die speciale bieren. Of worden ze nu juist opgedrongen door de plaatselijke Appie, omdat zij de boot ook niet willen missen. Beetje Kip-Ei vraag: wat was er eerst? Het aanbod of de vraag?

Of die vraag nou gecreëerd wordt of niet, wij bier kenners/brouwers/drinkers varen er wel bij. Nooit was het makkelijker om aan een Anchor IPA te komen. De eerste keer dat ik zo’n Anchor bij Alber Heijn zag staan, heb ik er een hele tijd naar staan kijken. Inmiddels staat Anchor tussen de bieren van Menno met die eenvoudige witte etiketjes.

Ik heb vroeger wel eens gedacht: ik start een brouwerij. Iedere thuisbrouwer denkt dat vermoedelijk wel eens en een aantal van ons hebben dit ook daadwerkelijk gedaan. En met succes. Maar als ik er over dacht zag ik altijd moeilijkheden en natuurlijk zijn die er. Ik heb ook wel eens gedacht dat het leuk zou zijn als je bier via de plaatselijke supermarkten verkocht zou worden, maar dat leek me een onmogelijkheid. Nu gebeurt het niet alleen, maar het lijkt wel of ze de kleine brouwers opzoeken.

Ook op internet is veel nieuws over nieuwe bieren te vinden en kom je regelmatig interviews tegen met brouwers die pas een paar jaar bezig zijn en die hun afzet hebben zien verveelvoudigen. Ook afzet naar het buitenland neemt halsoverkop toe. Men vind het lekker!

Mijn broer was een tijdje geleden in Duitsland en tijdens een whateverapp sessie vertelde hij me dat ie op dat moment een Duitse IPA zat te drinken. Ik ben dagen van streek geweest. Zie je het voor je? De Moezel waarbij de druiven zijn vervangen door granen? En de Weinstubes door Biergärten(?) en Kneipes? Wow! Straks houden ze daar ook nog op met nasynchroniseren en gaan ze ondertitelen!

In restaurants verandert ook het één en ander. Je kunt tegenwoordig gewoon om de bierkaart vragen en NIET worden uitgelachen. Fantastisch. Genieten van een etentje met de meest uitgelezen bieren. Soms zelfs van de tap! En we zijn niet alleen hier in Nederland bezig met bieren. Bij ons in het plaatselijke restaurant hebben ze pas alles verbouwd en hebben ze nu een stuk ingericht als ‘bierlokaal’. Ik dronk er laatst een Edelweiss uit Oostenrijk. Ook daar dus biergekte.

Onze vriend uit Hawaii was onlangs even hier en als afscheid voor hij weer huiswaarts keerde, wilde hij nog met z’n allen een nieuw kroegje in Amsterdam bezoeken op de Overtoom. Het heet Craft en Draft. Catchy! Wij daarheen. Wat een gave kroeg! 40 (!) taps naast elkaar. En je kunt er van elk bier ook een literfles (growler) mee krijgen. Die fles wordt eerst gevuld met koolzuur en dan pas met bier. Ik vind het allemaal fantastisch. Ook leuk was dat de bieren echt overal vandaan kwamen. Engeland (maar geen traditioneel bitter of zo) Zweden, Noorwegen, Amerika, enz. Landen waarvan je met een zeker vooroordeel niet verwacht dat ze dit soort bieren maken. Eerlijk gezegd kan het mij allemaal niets schelen. Ik zeg: Proost!

De bar van Craft & Draft

Terug naar overzicht