Terug naar overzicht | |||||||||||||||||
Zoet en bitter: je bier in balans |
tww september 2015 | ||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
De zoetheid van gemoute gerst en andere granen wordt gecompenseerd door het gebruik van bitterheid door de toevoeging van hop. Vroeger werden allerlei kruiden als gember, komijn, kaneel, koriander, jeneverbes, munt, saffraan, dille, distels, en vele anderen gebruikt om de zoetheid van mout te compenseren. Deze kruiden worden tegenwoordig veelal gebruikt voor de smaak.
Dit lijstje is slechts een greep uit de vele bierstijlen, maar geeft ons een idee van het bereik van de gemiddelde bitterheidsratio's voor verschillende stijlen. Hoewel het een handige tool is, verteld de bitterheidsratio niet altijd het hele verhaal, aangezien het geen rekening houdt met de individuele graansoorten die worden gebruikt. Als voorbeeld: Irish Dry Stout heeft een relatief hoge bitterheid ratio van 1.074 maar de droge smaak van de donkere mout domineert het smaakprofiel meer dan de hopbitterheid. Hoe dan ook de bitterheidsratio is een leuke handigheid die je kan helpen om een bier te creëren met een passende smaakbalans. |
|||||||||||||||||
Terug naar overzicht |