Terug naar overzicht

Bezoek Sranan biri brouwerij te Paramaribo, Suriname

tww april 2015
Door: Yoeri Sanstra

Mijn broer (Gideon) en ik (Yoeri) zijn twee weken met onze vader in Suriname geweest om onze roots te zoeken die in Paramaribo en Nikerie liggen. In Suriname zie je op bijna elke hoek prachtige geschilderde reclames voor allerhande zaken. Koffie, witte, bruine en sperziebonen, Borgoe rum en bier. 80% van de bierreclames is voor Parbo bier en die zijn er in twee uitvoeringen, een voor Parbo pils en een voor Parbo stout.

Schutting in Paramaribo

 

Bierreclame op gebouw

Als hobby bierbrouwers gingen wij natuurlijk op zoek naar de stout, want pils is zo pils… maar Surinaams stout hebben we niet gevonden, wel import stout en andere import biertypes zoals Atlas extra strong en nog wat andere merken, maar die hebben we niet gekocht. Op een van onze excursies in Commewijne (een district van Paramaribo) aan de overkant van de Surinamerivier, zagen wij een immense reclame voor Sranan biri, a nyun biri (een nieuw bier).

 

 

Na een kort telefonisch overleg met Sranan Biri kregen we een uitnodiging van de brouwmeester, meneer Soeres Kalpoe, voor een tour. Op 27 maart om 9 uur ’s ochtends bracht de taxi ons bij de brouwerij aan de ringweg zuid te Paramaribo. Het gebouw ziet er goed uit, met groot Sranan Biri logo, en een prachtige ontvangstruimte met mooie kunstwerken. We hebben ongeveer een uur in het kantoor van meneer Kalpoe gepraat over ketels, wortkoelers, Brouwland, ‘t Wort Wat, flessenvullijnen, microbreweries en off-flavor test kits e.d. Mijn broertje kent een aantal Amerikaanse brouwers, maar die vullen voornamelijk op fust af als ze met een professionele brouwerij beginnen. Onze Nederlandse collega’s vullen wat vaker af in fles. Dus daar moet zeker contact gelegd worden, om kennis te delen.

1px solid #000000; border-right: none; padding-top: 0.97mm; padding-bottom: 0.97mm; padding-left: 0.97mm; padding-right: 0mm;" width="33%">

Sranan brouwerij

 Receptie Sranan brouwerij

 Kunstwerk

 

Uiteindelijk kwam de smaak van Sranan biri ook ter sprake. Natuurlijk waren wij goed voorbereid. Wij hadden in Nikerie een djogo (900ml) gekocht en met het BKG keurformulier in de hand geproefd. Bitterheid: ‘nihil’, smaak en geur: moutig met een lichte ijzersmaak. Dus die informatie deelden we met de brouwmeester, die ons vertelde dat de Surinaamse of Caribische consument geen pils drinkt met een hoge hopbitterheid. Maar de huidige Sranan biri is wel erg laag in IBU. Daarnaast waren er wat problemen met de stabiliteit van het bier in het Surinaamse klimaat. Met het warme weer, en vaak lang en ongekoeld transport, is de stabiliteit van het bier onderweg naar de consument een hele opgave. Een iets hoger bitterheidsgehalte zou hier zeker een positieve invloed op hebben. (Denk aan de IPA die vanuit Nederland en Engeland per boot naar Indië werd verscheept.) Meneer Kalpoe gaf aan dat hij hier al mee bezig was, door de IBU stapsgewijs wat te verhogen.

Bus

 Sranan biri

 

Toen gingen we de brouwerij in. Helaas waren ze aan het CIP-en, dus er draaide niets. De brouwerij heeft 5 brouwketels, waar ze met de decoctie methode Sranan biri brouwen. Er staan een aantal conische vergistingstanks en een tweetal helderbier tanks, een flessenreiniger, vullijn en een pasteur. Ze gebruiken een hamermolen voor het pletten van de rijst, en walsenmolen voor het mout.

Brouwketels Sranan brouwerij Gist- en lagertanks Sranan brouwerij 

Bottellijn Sranan brouwerij

Familiekiekje

 

We eindigden in het microlab, waar de kwaliteitscontrole plaatsvindt voor zowel het bier als de gistcultuur. De gist is een commercieel verkrijgbare korrelgist die wordt opgekweekt en dan vijf generaties meegaat. De hop komt uit België, in pellets en in olievorm. De mout is een soort zonder veel enzymen, dus die worden handmatig toegevoegd.

 

Na een kort overleg over de ‘nieuwe’ Sranan biri, regelde meneer Kalpoe een aantal recentelijk gebrouwen batches speciaal voor ons, om te keuren.

 

  • De originele Sranan biri met 11 IBU
  • De testbatch van recente datum met 19 IBU
  • En de versneden versie met 14 IBU.

 

Als Nederlanders vonden wij de 19 IBU versie het lekkerst. Mooie balans bitterheid en moutigheid. Maar je kunt natuurlijk niet in een keer van 11 naar 19 IBU. De 14 IBU versie wordt waarschijnlijk de voorlopige receptuur. En dat is geen slecht bier!

Brouwmeester Sranan

Biertje?

Aan de bar

 

Modeshow

Met 6 blikjes nieuw Sranan biri, een T-shirt en de belofte om het nieuwe bier ook nog eens rustig te proeven en onze proefnotitie te delen, sloten we de tour af. Het was een zeer geslaagde brouwerijtour. En Sranan biri heeft een bevlogen brouwmeester met passie voor het vak. Nu nog een vaste plek veroveren op de Surinaamse biermarkt, waar djogo nog steeds synoniem staat voor de 1L Parbo fles.

 

 

 

PS: Het e-mail adres van de heer Kalpoe is bekend bij de redactie. Mocht u in contact willen komen met hem, stuur dan even een e-mail naar 't Wort Wat of een pb naar mijzelf.

 

Terug naar overzicht