Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, februari 2015

tww februari 2015
Door: Dean Southall

Geschiedenis van Bier Stijlen  8- Weizen

Kristallweizen & Hefeweizen

Er zij er twee hoofdvarianten van tarwebieren: witbier en weizen. Witbier, oorspronkelijk Belgisch (Pierre Celis @ Hoegaarden Brouwerij heeft het nieuw leven ingeblazen), met koriander en sinaasappelschil. Weizen of weissbier, is met de gewone ingrediënten plus ongeveer 50% tarwe. Duitse tarwebieren heten weizen in het west en noorden van Duitsland en weissbier of weisse in het zuiden. Met een hefe voorvoegsel is het bier ongefilterd en kristall voor gefilterd weizen. Er zijn ook dunkelweizen bieren in Duitsland.

Weizen is een van de oudste bierstijlen. Het was voor het eerst gebrouwen in Bavaria. Toen het Reinheitsgebot in 1516 zei dat alleen maar water, hop en gerst in bier mochten, werd dit een probleem voor weizen. Maar gelukkig vond de Koninklijk familie de Degenbergers en later de Wittlesbachs, weizen lekker en daarom mocht weizen gebrouwen worden door speciaal decreet, door een brouwerij in Bavaria. Later in de 20ste eeuw, mochten ook andere brouwers weizen brouwen.

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen.

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht