Terug naar overzicht

Help, mijn gistvat schuimt over

tww augustus 2014
Door: Ernst de Moor

Overschuimend gistvat

Soms geeft het brouwen van een bier problemen. Een bijzonder vervelend probleem is het overschuimen van je gistvat. Want wat moet je met al dat schuim? Vooral een Weizen heeft de naam dit nogal eens te veroorzaken, vermoedelijk ligt dat aan de combinatie van eiwitten uit de tarwemout en de gistsoort, maar dat is puur speculatie van mijn kant.

Op Jan Wurpel's Facebook pagina zag ik een tijdje terug deze foto langskomen, en toen ik zelf last had van schuim in mijn waterslot stond dit schrikbeeld me voor ogen. Ik vergist namelijk gewoon in de kamer, op een (ehum) houten vloer. Maar ook in andere situaties is dit denk ik een lastig probleem. Ik denk dat niemand blij is als zijn gistkast of betegelde brouwvloer onder het schuim zit.

Het overschuimen was al behoorlijk ernstig, dus ik heb snel een oplossing gezocht. Gelukkig is er veel te vinden op Internet. Het simpelst was om een zogeheten ‘Blowoff’ te maken. Wat je dan in feite doet is een heel groot waterslot maken van een emmer en een slang.

De kunst is om de slang goed luchtdicht aan te sluiten op je gistvat. Ik had mazzel: ik had nog nooit eerder gebruikte siliconen slangen liggen, die precies in het gat van de dop van mijn gistvat pasten. Dus: waterslot eruit en slang erin.

Blow-Off oplossing overschuimen

Uiteraard had ik eerst de dop en de slang gesteriliseerd met Chempro-Oxi, in de betreffende emmer Die was dus ook schoon en het Chempro Oxi water kon ik meteen mooi gebruiken als ‘waterslot-water’.

Ik ontdekte nog een enorm voordeel aan deze strategie! Tegen de tijd dat het schuim door de slang is en het water bereikt, is het al zo kapot geblazen dat het niet eens een schuimlaag vormt op het water. Het lijkt er gewoon in op te lossen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat alsnog na een dag de emmer overschuimt en je vloer of gistkast alsnog vol schuim ligt.

Onderstaand tekeningetje legt het principe nog even uit:

      blow-off principe (1)

Hopelijk is dit nuttig voor andere brouwers!

Terug naar overzicht