Terug naar overzicht | |
Tip van Theo, Het vermijden van een overkokende brouwpan |
tww mei 2014 |
![]() |
|
Het zal je maar gebeuren als huisbrouwer dat je kookpan overkookt, zeker als dit op het (gas)fornuis in de keuken plaatsvindt. Houd dan je huisgenoten maar eens in bedwang. Zelfs als je buiten aan het brouwen bent, loop je het risico kostbare wort en hop te verliezen als de kookpan overkookt. Dus zijn hier enkele enkele tips om het overkoken te vermijden. Waarom de pan overkooktWort en water bevatten veel opgeloste gassen die niet meer oplosbaar zijn als het wort aan de kook raakt, dat is waarom het zo gevoelig is voor overkoken. Wort gemaakt met mout bevat veel eiwitten. Deze hebben ook de neiging om te schuimen als ze beginnen te koken en vaak is het dat schuim wat over de rand van de pan gaat. Het risico is het grootst als het wort juist aan de kook raakt. Het risico van schuimvorming en overkoken neemt sterk toe wanneer je hop of andere additieven toevoegt, omdat deze de neiging hebben om op te treden als kiemplaatsen voor de dampbellen. Wort dat overkookt op het fornuis kan een echte puinhoop tot gevolg hebben. De brouwer wordt geconfronteerd met twee keuzes: ofwel de warmtebron uit schakelen en de rommel op te ruimen, of doorgaan met de kook waardoor alles zeer effectief vastbakt op het fornuis - waardoor het echt moeilijk wordt om alles weer goed schoon te maken. Methoden voor het stoppen van het overkoken
BronAvoiding a Boil Over When Home Brewing, door Brad Smith |
|
Terug naar overzicht |