Terug naar overzicht
23 jan. 2014 - Nieuwsflits #186: Online curus The Chemistry of Beer bij de Oklahoma University
Door: Theo van Eijden

In deze Nieuws Flits;

 • Bier van de maand, Tripel C
 • De Proeftafel, brouwdagbier Robust Porter
 • Bierbrouw Recepten, Hints en Tips op de clubavond van 31 januari
 • Pakket van de maand februari Sterke Blonde
 • Nieuwe aanwinsten in de bibliotheek
 • Tentoonstelling stadsachief Amsterdam
 • Amateur bierbrouwersvereniging De Roerstok presenteert Lustrumbier
 • Online curus "The Chemistry of Beer" bij de Oklahoma University
 • BrouwTV deel 13
 • Hobby Brouwers uitgedaagd door Brand Bier

Bier van de maand, Tripel C
Bericht van het bestuur

Er zal weer maandbier zijn op de komende clubavond, deze keer gebrouwen door Theo van Eijden op de brouwdag van september 2013. Het is een bier waar drie soorten hop aan toegevoegd zijn; Cascade, Columbus en Citra. De toegepaste gist is anders dan de T58 die op de brouwdag is verstrekt, de vraag is proef je dat. De Proeftafel, brouwdagbier Robust Porter
Bericht van het bestuur

Tijdens de clubavond van 31 januari zal er na afloop van het officiële gedeelte weer een proeftafel zijn. Iedereen die op de brouwdag van september een Robust Porter heeft gebrouwen is van harte uitgenodigd om een paar flesjes mee te nemen naar de clubavond. We zullen gezamenlijk met alle brouwers informeel de bieren gaan proeven en oordelen welk bier goed geslaagd genoemd mag worden. Natuurlijk proberen we ook te ontdekken welk feit hier aan ten grondslag ligt. Alle ingrediënten en recepten zij immers gelijk. Mocht je een ander lekker bier of juist een bier met een afwijking hebben liggen, schroom niet en neem het mee, hier kan je veel van leren. Je collega's brouwers zullen je van veel goede en praktische adviezen voorzien. Bierbrouw Recepten, Hints en Tips op de clubavond van 31 januari
Bericht van het bestuur

Deze avond zal Arnoud Aten een presentatie geven over het zelf maken van een recept. Hoe kan het zijn dat een bier niet is wat je er van had verwacht. Soms zit de oorzaak in de samenstelling van de ingrediënten of de gevolgde werkwijze. Ook het aanpassen van een bestaand recept en de zaken waar je speciaal op moet letten zal hij gaan bespreken.  
Pakket van de maand februari Sterke Blonde
Bericht van het bestuur

Voor het pakket van de maand januari is de besteldatum reeds verlopen maar je goede voornemens kan je nog steeds gestalte geven door het pakket van de maand februari bestellen. Als pakket is er deze keer een Sterke Blonde, Een lekkere kruidige blonde met een witbiertoets. Vergelijkbaar met een blonde Zweedse in het bezit van een kruidenbuiltje. Een overheerlijk lentebier. Je kunt zelf de hoeveelheid die je wilt hebben opgeven bij het bestellen. Op de clubavond van eind februari ligt het pakket inclusief gist en alle andere ingredienten voor je klaar. De prijs is € 6,35 per tien liter, daar hoef je het niet voor te laten. Je hebt tot zondag 23 februari de tijd om je keuze te maken. Bestellen na inloggen op de site, op de inkoop pagina.Nieuwe aanwinsten in de bibliotheek
Bericht van de bibliotheekcommissie

Drie nieuwe boeken in de bieb, twee er van zijn inmiddels uitgeleend, vandaar dat nog geen scan van deze boeken in het overzicht op de site staat.

 • 1025 : Hop variety Handbook (2012), uit de USA: in schemavorm worden vele hopsoorten beschreven
 • 1026 : Beer and ingredients II, the ultimate Beer Ingredienst Guide (2012), ook uit de USA: beschrijvingen van de verschillende ingrediënten en hun invloed als je  het gebruikt bij het brouwen van bier
 • 1027 : Brewing better beer (2011) Ook weer uit de USA.  Bierbrouwtips van een zeer ervaren thuisbrouwer.
 • Jaargang 2013 van het clubblad zal waarschijnlijk klaar zijn voor de clubavond van januari
Tentoonstelling stadsachief Amsterdam
Bericht van het Bestuur

In het Stadsarchief van Amsterdam is er van 7 februari – 11 mei 2014 een tentoonstelling met de naam; Heineken’s Amsterdam. 

Gerard Adriaan Heineken 1841 - 1893, brouwer en bouwer; Alles! Of niets! Dat schrijft Gerard Adriaan Heineken aan zijn moeder om haar te laten weten dat hij van plan is alle aandelen van een oude brouwerij in Amsterdam te kopen. Kenmerkend voor de gedreven ondernemer die kort daarna, in februari 1864 en pas 22 jaar oud, de hele brouwerij De Hooiberg overneemt. Nu 150 jaar geleden legt hij daarmee de basis voor het huidige wereldconcern Heineken én wordt hij een van de grondleggers van het moderne Amsterdam. Onder zijn bezielende leiding neemt de bierproductie voortdurend toe en wordt al na drie jaar een grotere brouwerij aan de Stadhouderskade gebouwd. De ondernemer en vernieuwer Heineken wordt vervolgens zeer succesvol met het brouwen van het toen nieuwe, laaggistende ‘Beierse bier’ oftewel pils. In de tentoonstelling Heineken’s Amsterdam in het Stadsarchief Amsterdam zien we hoe de groei van de onderneming en van de stad gelijk op gaan. Het verarmde Amsterdam richt zich weer op dankzij de initiatieven van een aantal vooruitstrevende Amsterdammers, waaronder Heineken. Het Paleis voor Volksvlijt wordt gebouwd en het Vondelpark wordt aangelegd. Gerard Heineken, grootvader van Freddy Heineken, ontpopt zich als een betrokken Amsterdammer. Hij spant zich in voor een goede huisvesting voor arbeiders, voor de armenzorg en voor de bevordering van kunst.
Amateur bierbrouwersvereniging De Roerstok presenteert Lustrumbier
Bericht van het Bestuur

Op zaterdag 1 maart a.s. presenteert Amateur bierbrouwersvereniging De Roerstok uit Tilburg haar Lustrumbier. Dit bier (type dubbel) met de naam De Zwarte Parel is vorig jaar december door enkele leden van de vereniging bij brouwerij De Lindeboom gebrouwen ter gelegenheid van haar 30 jarig bestaan. De presentatie van het bier vindt plaats bij ABT-biercafé Kandinsky in Tilburg. Daar wordt om 15.30 uur het eerste fust aangeslagen en tapt brouwmeester Theo Sonnemans van brouwerij De Lindeboom het eerste glas van De Zwarte Parel. Tijdens dit gezellig samen zijn bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen aan Theo Sonnemans over het brouwproces van De Zwarte Parel! 

Amateur bierbrouwersvereniging De Roerstok is in 1984 in Tilburg opgericht en is in die jaren uitgegroeid tot een van de toonaangevende bierbrouwersverenigingen in Nederland. Naast de presentatie van het Lustrumbier dat vanaf 1 maart als Bier Van De Maand bij alle 41 aangesloten ABT cafés verkrijgbaar is, organiseert De Roerstok dit jaar ook het Open Nederlands Kampioenschap voor amateur bierbrouwers. Dit evenement vindt op zaterdag 24 mei 2014 plaats bij de Brand bierbrouwerij in Wijlre Limburg.

Voor meer informatie over beide evenementen kunt u de volgende websites raadplegen:


Online curus "The Chemistry of Beer" bij de Oklahoma University
Bericht van het Bestuur

De universiteit van Oklahoma geeft een aantal cursussen die open zijn voor iedereen. Een ervan heeft de titel `Chemistry of Beer' is deze week gestart. De cursus duurt 16 weken en elke week komt er een hoorcollege, lecture notes en opgaven online te staan.  De omschrijving van de cursus is:

This course covers the process of brewing from grain to final bottle product and the chemical and biochemical process involved in each step. Students will be required to utilize previous knowledge in General and Organic chemistry to understand: analytical techniques in brewing, chemistry of the ingredients and products, and the molecules involved in the biochemical processes. During the course, students will also learn the similarities and differences between beer styles, home and commercial brewing processes, and analytical techniques. There is a great deal of Biochemistry and Organic Chemistry involved in the malting, mashing and fermentation process and understanding the chemistry behind the flavor, aroma, and color of beer. Students should have a basic knowledge of general and organic chemistry.

Registratie gaat via hun site
BrouwTV deel 13
Bericht van het Bestuur

Met hart en ziel en heel veel plezier hebben is er weer aan gewerkt een mooie BrouwTV aflevering te maken, en dat is weer aardig gelukt. Het is dan ook wel de langste aflevering tot nu toe. Maar liefst 23 minuten kijk plezier. Brouw-TV 13
Hobby Brouwers uitgedaagd door Brand Bier
Bericht van het Bestuur

Brand Bier en bierconsumentenvereniging PINT hebben een uitdaging voor hobbybrouwers. Dit jaar draait het tijdens de Brand Bierbrouwwedstrijd om het brouwen van de beste India Pale Ale. Dit jaar is de hobbybrouwers zelf gevraagd welk bier zij graag zouden willen brouwen. Een India Pale Ale bleek favoriet. Het is een van oorsprong Engels bier. Een stevig bier waarmee de Britten rond 1700 hun manschappen overzee een hart onder de riem staken. De IPA waar Brand en PINT naar op zoek zijn mag mag maximaal 7 procent alcohol bevatten. Verdere specificaties over het te brouwen bier vinden de hobbybrouwers op de website van PINT en Brand Bier.

Deelnemers aan de Brand Bierbrouwwedstrijd 2014 uit Noord-Holland kunnen zich vanaf vandaag tot 1 april 2014 inschrijven via www.pint.nl.  De finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd valt dit jaar samen met de finale van Open Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen 2014 die door de Roerstok, de amateurbierbrouwersvereniging uit Tilburg, georganiseerd wordt. Beide finales worden op 24 mei, in het laatste weekend van de Week van het Nederlandse Bier, gehouden op de Brand Bierbrouwerij in Wijlre.
Uiterste besteldatum inkoop
Bericht van de Inkoopcommissie

De uiterste besteldatum van de inkoopcommissie nadert sneller dan je denkt.
Bestel dus nog snel je ingrediënten voor ##deadline_inkoop## .

 


Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor do. 15 aug 2024 naar de redactie .
Clubkalender

vrijdag 31 januari Recepten samenstellen - Hint en tips
zaterdag 01 februari Gezamenlijke Brouwdag, Single Hop
vrijdag 07 maart Algemene Leden Vergadering
vrijdag 28 maart Presentatie bieren voor club kampioenschappen met proeverij
donderdag 10 april Brouwcursus Eerste Avond
donderdag 17 april Brouwcursus Tweede Avond
donderdag 24 april Brouwcursus Derde Avond
vrijdag 25 april Stefan Bosman van de
zaterdag 03 mei Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
vrijdag 30 mei Brouwer op bezoek
vrijdag 27 juni Maish, wat komt daar bij kijken


Volg ons op twitter: @twortwat

Terug naar overzicht