Terug naar overzicht | |
Ben Bierbrouwen |
tww november 2013 |
Door: Ben Jacobs | |
Nu had ik het vorige keer al over het besteden van brouwtijd zonder de ketels op te warmen. Dat heb ik deze maand ook nog maar eens dunnetjes over gedaan. Weliswaar ligt er al weer een IPA te rijpen op de fles, maar verder is alles in rust. Gaat volgende week wel veranderen. Dan ga ik, als alles het toelaat, twee maal brouwen. Hoef je alles maar een keer gereed te maken, scheelt weer tijd. Maar, u begrijpt, als brouwer ben je altijd bezig. In mijn geval met het lezen van Gordon Strong’s ‘Brewing better Beer’. Ik heb de bieb cie al gezegd dat het een goed boek is, dus u kunt het mogelijk straks ook via 'twortwat! lezen. Anderzijds, u heeft het voor weinig in huis via bookdepository.com. Je moet er alleen een paar weekjes op wachten. En een collectie bierboeken willen opstarten natuurlijk, zonder ruzie te krijgen met de rest van de huisgenootjes over ruimte gebrek in de boekenkast, naast het moeten trotseren van de uitzonderlijke geuren als u weer eens aan het brouwen bent geslagen. En lezen doet brouwen, althans zo werkt dat bij mij. U begrijpt: mijn boekencollectie heeft de neiging aan te zwellen, en daarmee ook de hoeveelheid bier in huis. Het boek van Gordon Strong is geen opsomming van regels, tips en receptuur. Nee, het is veel eerder een ‘lezing’ van een begenadigd brouwer en beerjudge, met een enorme hoeveelheid kennis en ervaring: hij brengt deze kennis (bijna levenservaring) over met veel passie, en maakt ons deelgenoot van zijn ‘way of brewing’. Om het maar zo te zeggen. Ik heb het ‘in een adem’ uitgelezen en heb besloten het nu opnieuw te gaan lezen, maar dan met pen en papier ernaast. Want tussen de regels door staan zoveel bruikbare dingen! En af en toe ook een succesrecept natuurlijk. Proost, Ben |
|
Terug naar overzicht |