Recept voor de maand maart: Bittiebitter (type: Bitter blond). Een niet al te zwaar blond bier met een fijne bitterheid en door de laatste hopgift van East Kent Golding na het koken een ruime kruidige afdronk.
Bittiebitter
van: |
Inkoopcommissie |
klasse: |
A |
stijl: |
Bitter |
Beschrijving
Dit is een lekkere bitter waarin (door de laatste hopgift) de aroma's van de East Kent Goldings hop goed tot zijn recht komen.
De laatste hopgift van East Kent Golding toevoegen na het einde van het koken, dus nadat je het gas hebt dichtgedraaid, en dan 15 minuten laten rusten alvorens te beginnen met het wort over te hevelen naar het gistingsvat. Als je weet dat je hevelsnelheid erg langzaam is dan eerder beginnen met hevelen.
Recept gegevens
batch grootte: |
10 l. |
kooktijd: |
75 min. |
alcohol percentage: |
5.5 % |
begin SG: |
1052 |
eind SG: |
1014 |
EBC (kleur): |
17.0 |
EBU (bitterheid): |
45.0 |
Ingrediënten
ingrediënt |
hoeveelheid |
kooktijd |
waarde |
merk / leverancier |
Palemout (7 EBC) |
1700 gr |
|
7 EBC |
|
Carahell (14 EBC) |
500 gr |
|
14 EBC |
|
Fuggles |
25 gr |
75 min. |
5.3 α |
|
East Kent Goldings |
10 gr |
75 min. |
6.5 α |
|
East Kent Goldings |
10 gr |
15 min. |
6.5 α |
|
Iers Mos (Irish Moss) |
1 gr |
15 min. |
|
|
East Kent Goldings |
10 gr |
|
6.5 α |
|
Wyeast 1187 Ringwood Ale |
1 |
|
|
|
Maisch water |
9 ltr |
|
|
Kraan |
Spoel water |
6.9 ltr |
|
|
Kraan |
Basterdsuiker, donker |
100 gr |
|
|
|
Maisch schema
Temperatuur (°C) |
71 |
67 |
78 |
Tijd (min) |
0 |
60 |
2 |
Opmerkingen van de brouwer
De bruine suiker kan eventueel door een ander soort suiker vervangen worden. (kristal, witte basterd of rietsuiker). Te bestellen als compleet pakket via de inkoop pagina en kan tot 14 dagen voor de clubavond van 29 maart.
Dit recept staat ook in de recepten database. http://www.twortwat.nl/recepten?id=217 |