Terug naar overzicht

Moutmolen geneuzel

tww januari 2013
Door: Theo van Eijden

        

Hier Pan met deksel en moutmoleneen tip voor iedereen die de moutmolen heeft besteld. De trechter die op de molen gemonteerd zit is van aluminium en dus  kwetsbaar. In eerste instantie haalde ik deze er steeds af en voor gebruik schoof ik hem er op. Toen ik echter op de brouwdag  voor Jan Wurpel aardig wilde zijn en de mout van hem schrootte ging het fout. De eerste mouten waren tarwe en die zijn iets harder dan pilsmout. Door het koppel van de boormachine kantelde de molen waardoor de gehele trechter er af schoot en alle mouten op de grond lagen. Arme Jan, die zag zijn zorgvuldig afgewogen mouten in het stof op het beton liggen.

Ik heb een mooie oplossing gevonden. De trechter zit nu vastgeschroefd en kan niet losraken. Van MDF heb ik twee cirkels gezaagd. De grootste is 2 centimeter groter dan de pan waar de molen op komt. de kleinere is 1 centimeter kleiner dan de binnendiameter van de pan. Het materiaal is 18 mm dik maar dat had best wel de helft mogen zijn. Deze twee schijven zijn op elkaar geschroefd met wat lijm ertussen. Hier door wordt het geheel stevig. In het midden een gat uitzagen. Zou je ook de mogelijkheid willen hebben om de molen met de zwengel te bedienen, dan moet je de molen niet in het midden monteren.

De molen over de kop in de pan en je kan hem veilig opbergen. Als je hem omdraait zit deze stevig gecentreerd boven de pan en kan je goed schroten.

Terug naar overzicht