Terug naar overzicht | |
Recept van Obama's White House Honey Porter |
tww oktober 2012 |
Ingrediënten2 blikken van 1.5 kg licht ongehopt moutextract (stroop) Aanwijzingen voor het brouwen
Proost! Noot van de redactieBovenstaand recept is vertaald en omgerekend van het originele recept dat is gepubliceerd op het blog van het Witte Huis (http://www.whitehouse.gov/blog/2012/09/01/ale-chief-white-house-beer-recipe). Daarbij dient te worden opgemerkt dat het natuurlijk onmogelijk is om op een legale manier aan de unieke White House Honey te komen. Deze honing is een gemengde bloemenhoning. Alle gemengde bloemenhoningen zijn uniek omdat zij afhankelijk is van de planten die groeien rondom de bijenkorf waar de honing uit geoogst wordt. De honing heeft echter geen zodanig invloed op de smaak dat de gemiddelde bierdrinker proeft dat de bloemenhoning die jullie zullen gebruiken afwijkt van de honing uit de tuin van het Witte Huis. Amerikaansse thuisbrouwers gebruiken vaak 'corn sugar' bij het bottelen van hun brouwsels. Het beste equivalent daarvan in Europa is druivensuiker. Tafelsuiker geeft een hogere carbonatie, dus daarvan moet je minder gebruiken. Daarnaast vond ik op op de site Beer Advocate (http://beeradvocate.com/community/threads/the-white-house-releases-honey-based-homebrew-beer-recipes.36960) een hoop commentaar op het feit dat er met extract gebrouwen wordt door de Watjes van het Witte Huis. Een all-grain versie heb ik overigens (nog) niet gevonden. Er stond echter een stuk commentaar op van 'Nano Brew' met nuttige informatie, welke ik jullie niet wil onthouden. Dit commentaar slaat op beide gepubliceerde recepten. 'Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het geweldig vind dat er wordt gebrouwen in het Witte Huis. Het zal aandacht genereren voor hobbybrouwen en speciaalbier van kleine brouwerijen. De recepten zijn, zoals ik al had gedacht (daarom begrijp ik de opwinding niet helemaal), gebaseerd op standaard starter kits. Maar daar is helemaal niets mis mee. Het is geen punt dat het een extract bier is, de brouwers zijn waarschijnlijk beginnelingen (dat staat ook op de site van het Witte Huis, red.). Hoewel, als ik een snelle blik werp op hun brouwaanwijzingen, zie ik nog wel een paar puntjes met hun begrip van brouwen. Dat is prima, iedereen moet tenslotte ergens beginnen en ik weet dat ik nog steeds leer, na 5 jaar thuisbrouwen. Ten eerste denk ik dat ze helemaal niet zouden hoeven maischen. Zelfs al heeft de Porter enige mout in het recept staan, denk ik dat het a) niet de moeite waard is en b) er zitten voldoende enzymen in de Münchener mout, vergeleken met de andere mouten. Ten tweede wordt ik erg verdrietig als ik in een recept zie staan dat honing moet worden meegekookt. Honing is zo delicaat dat meekoken de smaak bederft. Het meekoken van de honing gedurende een uur in het porter recept is verschrikkelijk. De 5 minuten in het Honey Ale recept is bedenkelijk. Ik zou het gewoon toevoegen direct na het koken. In de eerste plaats bevat honing over het algemeen geen bacteriën en in de tweede plaats is toevoegen direct na het koken afdoende ontsmettend. Tevens wordt in dit recept 5 minuten kooktijd toegevoegd aan de kooktijd van de aromahop, wat misschien ook niet wenselijk is. Ik ben niet geheel zeker van het nut van stap 6 van het Porter recept. Na het koken wil je je wort zo snel mogelijk afkoelen. Daarnaast denk ik dat een temperatuur van 21-26 °C te hoog is voor het toevoegen van de gist. Ik zou de gist toevoegen op vergistingstemperatuur (18-23 °C). Verder is de terminologie niet geheel correct. Om te beginnen is de hop die wordt toegevoegd aan het begin van het koken niet de aromahop, maar de bitterhop. De subtiele smaakcomponenten zullen tijdens het koken vervliegen. Ook is het niet nodig steriel water te gebruiken voor het maischen. Water van goede kwaliteit is nodig, maar het hoeft niet gesteriliseerd te zijn tijdens het maischen, dat gebeurt vanzelf tijdens het koken. Maar dat is muggeziften, de begrippen schoon, ontsmet en steriel hebben duidelijk betekenis in de brouwwereld. Het is wel correct dat er steriel water wordt gebruikt om het wort aan te vullen na het koken tot de gewenste hoeveelheid. Ten slotte, ik weet dat het in vele recepten gebruikelijk is om een tweede vergisting aan te geven, maar dat is niet nodig voor beide bieren. Het genereert alleen maar meer werk met grotere kans op oxidatie en infectie. Een postief punt is dat ze aangeven de gist te hydrateren/activeren en het opgeven van vergistingstemperaturen. Voor degenen die het niet weten: dat is de temperatuur in het gistvat van wort/bier, niet de omgevingstemperatuur. Deze vergistingstemperatuur kan zo 2-4 °C hoger zijn dan de omgevingstemperatuur. Zoals gezegd, ik wil niet negatief doen, ik vind het geweldig dat ze dit hebben gedaan. Maar ik wil een paar tips geven, vooral aan degenen die naar aanleiding van dit bericht willen beginnen met het thuisbrouwen van bier.' |
|
Terug naar overzicht |