Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww september 2012
Door: Ben Jacobs

Deze zomer waren we in Canada. Het lijkt er bijna op dat we elk jaar in Engelstalige landen rondtrekken, op zoek naar bier en wandelgelegenheden. Nu is dat wel zo, althans voor wat betreft het bier geldt dit enkel en alleen voor mij. En ik hoef jullie daar niet elk jaar mee te onderhouden, maar ook dit keer wil ik er toch nog maar een keer iets van tekst aan wijden, al zal ik het kort houden.

Wat viel op... Ik had al surfend gezocht naar brouwerijen en bierpubs en het een en ander gevonden. Ook lag er in onze bieb een boek over Canada. Alleen, niets van deze informatie bleek van enige waarde. De veranderingen gaan blijkbaar ook in Canada erg snel.

In ieder geval heb ik geen enkel slecht bier gedronken, en alleen maar craft Beers. En die zijn ook makkelijk te vinden. In Canada mag er nergens alcohol worden verkocht (om mee te nemen), behalve in ‘liquor stores’ (en tot chagrijn van de plaatselijke super, die een verbod op alcoholica verkoop heeft, ook bij enkele benzine stations). Ga je zo’n winkel binnen, zelfs aanwezig in het kleinste gehucht midden in natuurparken in Canada, dan vind je een zee aan drank, ook vele Canadese wijnen en altijd een aparte stelling/koeling met ‘craft Beers’ of ‘microbrewer beer’. Voornamelijk plaatselijk bier, maar soms ook uitgebreide hoeveelheden uit diverse streken van Canada. In een dergelijk winkel vond ik zelfs ‘steentjes’ Westvleteren. Ik heb de eigenaar geleerd hoe dit uit te spreken, maar kon hem niet direct overtuigen dat de prijs van 80 dollar het waard was om ze zelf maar op te drinken.

Kortom, errug veel lekker bier gedronken, van nut Brown maple sirop ale, tot strong Blonde met een fikse hoeveelheid gember, porters, stouts al dan niet met chocola en vanille, weizens, al dan niet met fruit, double IPA’s etc. Jammer dat je zo vaak vast zat aan een sixpack, want dat werd nog flink door werken, zo in mijn eentje. Eenmalig heb ik toch ook maar een paar aanbevolen Canadese wijnen geprobeerd, maar dat vond ik geen succes.

Iets van te voren uit gaan zoeken, dat hoeft dus niet. Okee, er zijn brew pubs en dan is een adres handig, als je daar wilt eten. Maar ook daar liepen we, bijvoorbeeld in Vancouver, gewoon tegenaan.

In Canada is het drinken van craft beer een normaal verschijnsel aan het worden en elk restaurant heeft wel een paar van dergelijke bieren op de kaart staan. En het personeel in de liquor stores helpt je graag, tenzij er een jonge tante aan de kassa staat natuurlijk, maar etiketten lezen is niet zo moeilijk. Ook de etiketten zijn fun, dus bij dezen een mooi voorbeeld van een sixpack.

   

sixpack                  Proost, Ben

 

Terug naar overzicht