Terug naar overzicht

Dubbel IPA

tww juni 2012
Door: Matthijs van der Weijden

Om gebruik te maken van het mooie artikel over hop van theo afgelopen clubblad, heb ik een bijzonder ipa recept gevonden (deze komt uit de recepten database van de vereniging), zodat u gelijk de verschillende hop methoden kunt gebruiken. Ik heb er alleen een First wort hops storting aan toegevoegd, zodat dit recept wel wat bitterder word dan de opgegeven ebu. De korrel gist SafAle US-05 is hier prima te gebruiken en zorgt voor een lekker droog bier. Alles is te bestellen via de inkoop.

RA-I-PA

van: Inkoopcommissie
klasse: C
stijl: Double IPA (USA)

Beschrijving

Een lekker hoppig rogge bier.  Als je niet van zulke erge hoppige bieren houd dan kan je de eerste hop gift halveren. Dan kom je ongeveer op 30EBU uit wat nog voldoende op een IPA lijkt.

Hoofdgisting:
Lagering:

ongeveer 1-2weken.
tot 4 weken.

De koudhop pas ongeveer halverwege de lagering toevoegen.

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 8.2 %
begin SG: 1073
eind SG: 1015
EBC (kleur): 16
EBU (bitterheid): 47
 

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

merk / leverancier

Palemout (7 EBC)

2000 gr

 

7 EBC

 

Roggemout (6 EBC)

700 gr

 

6 EBC

 

Cara Pilsmout (10 EBC)

300 gr

 

10 EBC

 

Tarwevlokken

100 gr

 

 

 

Cascade

15 gr

fist wort

7.7 α

 

Cascade

20 gr

75 min.

7.7 α

 

Cascade

10 gr

30 min.

7.7 α

 

Crystal hop

15 gr

5 min.

3.3 α

 

Crystal hop

6 gr

koudhop min.

3.3 α

 

Wyeast 1469 West York Ale

1

   

Wyeast

Maisch water

13 liter

   

Kraan

Spoel water

5 liter

   

Kraan


Maisch schema

Temperatuur (°C)  67 63 72 78
Tijd (min) 0 25 30 2
Terug naar overzicht