Terug naar overzicht

Giststarter Matthijs & Niels

tww februari 2012
Door: Matthijs van der Weijden

Er is ons (Niels en Matthijs van der Weijden), gevraagd om een stukje te maken over de manier waarop wij een giststarter maken. Er zijn verschillende manieren om gist bij je bier te doen, zoals d.m.v een korrelgist, smack pack, buisje met gist en gist uit een flesje bier.

De meest makkelijke manier is om een zakje korrelgist op je afgekoelde wort te strooien, alleen is de keuze in gistsoorten dan vrij beperkt. Erg handig voor kleine batch zijn de smack-pack's van Wyeast, maar persoonlijk vind ik deze wel prijzig. En dan kan je nog via de vereniging een buisje gist bestellen (of je krijgt deze bij een maandpakket).

Wel dan gaan we een starter maken om te zorgen dat je je wort met ruim voldoende gistcellen ent. Wij doen het op deze manier:

Je pakt een steriele erlenmeijer van 1 liter, dop met waterslot, je beluchtingspompje met steriele filter, een pak appelsap en de gistvoeding. We koken het bruissteentje en de slang uit in water met een halve theelepel citroenzuur. We vullen de erlenmeijer met 250 ml appelsap (uit een nieuw pak), doen het buisje met gist er in, 1 tl met gistvoeding en beluchten de erlemeijer een nachtje. Na twee dagen doen we er weer 250 ml appelsap bij. We wachten weer twee dagen en doen er ongeveer 500 ml appelsap en 1 tl gistvoeding bij. Nu is de starter na een dag of twee klaar voor gebruik.

Mocht de starter minder actief worden dan helpt een nachtje beluchten erg goed. Gaat de starter nu juist erg snel, dan kan deze in de koelkast gezet worden en op de brouwdag er uit gehaald worden. Dan hij is snel weer actief.

Dit is een lekker simpele manier om een goede starter te maken.

Terug naar overzicht