Terug naar overzicht

!Wat wort 't?

tww februari 2012
Door: Nico Mes

Gist is een gek product. Zonder gist geen bier, maar ook geen wijn. Gist is ook van belang bij het maken van brood. Voorheen werd gist ook wel als medicijn gebruikt, maar die tijd vrijwel voorbij.  Voor ons als amateurbrouwers is gist belangrijk. Niet alleen zorgt gist voor de vorming van alcohol, maar de soort gist, de temperatuur van de vergisting en de hoeveelheid van gebruikte gist bepaalt voor een belangrijk deel de smaak van het bier. Toch besteden velen van ons weinig aandacht aan bereiding van gist. Je gebruikt een korrel, een kant-en-klaar gekochte vloeibare gist (bijvoorbeeld Wyeast) of de onvolprezen gisten van onze gistbank, behorend bij het soort bier dat we willen brouwen. Met het opkweken van de gist houden maar enkelen van ons zich bezig. Gelukkig zijn deze enkelen onder ons, want zonder hen geen gistbank. Een proost voor de leden van de gistbank.

Terug naar overzicht